DeviantArt objavljuje svoj AI generator slika

DeviantArt objavljuje sopstveni AI generator pod nazivom DreamUp. Jedna od glavnih zabrinutosti umetnika u vezi sa AI je to što bi generator mogao da izbacuje delove u njihovom stilu bez njihovog pristanka. U pokušaju da umetnicima da kontrolu nad njihovim radom, DeviantArt im daje mogućnost da odaberu da li alat može koristiti njihov stil za direktnu inspiraciju.

DeviantArt objavljuje svoj AI generator slika

DeviantArt ima opciju i za one koje ne zanima AI umetnost

Dalje, DeviantArt im daje mogućnost da se izjasne da li će dozvoliti ili ne da se njihov rad koristi u skupovima podataka koji se koriste za obuku AI modela trećih strana. Ako odluče da ne budu uključeni u te skupove podataka, HTML datoteke njihovih stranica sa sadržajem će sadržati „noimageai“ direktivu. Takođe “noai” direktiva štiti njihova umetnička dela kada se medijske datoteke direktno preuzimaju sa DeviantArt servera.

DeviantArt ohrabruje druge platforme za kreatore da usvoje ovaj pristup kako bi se osiguralo da umetnici ostanu u mogućnosti da dele svoj rad sa online publikom, istovremeno zadržavajući kontrolu nad neljudskom upotrebom. Platforma je predvidela da neki korisnici ne bi bili srećni da vide još više AI umetnosti koja je veoma česta. Zbog toga će sve prijave na DreamUp automatski biti označene kao #AIArt, a korisnici će moći da izaberu da vide ili sakriju postove pod temom.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: