BIZIT plus

Devojka sa bisernom minđušom: Poznato umetničko delo pod mikroskopom

Proizvođač mikroskopa Hirox omogućio je novi pogled na poznatu Vermeerovu sliku Devojka sa bisernom minđušom, a uz pomoć neverovatne rezolucije od 10 gigapiksela.

PCPress.rs Image

Uz pomoć mikroskopa Hirox 3D je napravljeno čak 9.100 fotografija, te je svaka pukotina i kap boje prikazana sa jedva zamislivom preciznošću. Na osnovu toga je napravljena i 3D mapa platna, pa slika izgleda kao površina neke neobične planete. Tako je jedna od najpoznatijih slika na svetu dobila novi ugao gledanja, a mikroskop je napravljen tako da pravi veliki broj snimaka i potom ih spaja u celinu. Zahvaljujući tome je levo oko naslikane devojke zumirano tako da se bolje vidi zenica, i još dalje – do dve bele tačke koje predstavljaju svetlo koje se reflektuje na površini oka.

Istraživani su i drugi delovi slike, zaključno sa verovatno najpoznatijim minđušama na svetu. Ovakav uvid u sliku dragocen je za restauratore koji sada bolje mogu da procene stanje u kojem se platno nalazi, te da istražuju tragove prethodnih restauracija. Hirox je napravio i specijalni web sajt na kojem zainteresovani mogu da istražuju sliku.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

Izvor: Engadget

Facebook komentari: