BIZIT plus

Telegram nema end-to-end enkripciju po difoltu

Telegram, za razliku od Signala, po defaultu nema end-to-end enkripciju.

PCPress.rs Image

End-to-end (e2e) enkripcija je imperativ za zaštitu poruka

End-to-end (e2e) enkripcija znači da poruku mogu pročitati samo pošiljalac i primalac poruke. Čak i server koji ga hostuje, poput Signala ili iMessage-a na Apple uređajima, ne može da dešifruje i pročita ono što je neko napisao. Da su ti serveri ikada hakovani, ni hakeri ne bi mogli da čitaju poruke. Zato kažemo da je end-to-end (e2e) enkripcija imperativni element za zaštitu poruka.

Signal je prilično klasičan ‘messenger’ proizvod, koji šifrovan od kraja do kraja po difoltu. Telegram deluje više kao društvena mreža + messenger I nije podrazumevano e2e. Zapravo, prema FAQ, korisnik mora da napravi Telegram chat „tajnim“ da bi mogao biti e2e šifrovan. Telegram ima javne, privatne i tajne razgovore. Tajni chatovi su mogući samo između dve osobe. To znači da Telegramove privatne grupne razgovore nisu e2e šifrovane, pa su zato izloženije u pogledu privatnosti.

Facebook Messenger nije automatski šifrovan e2e. Kao i kod Telegrama, chat treba učiniti „tajnim“.

Pročitajte i:  Telegram debolokira Chat botove koje koriste ukrajinske bezbednosne službe

Whatsapp, čiji je Facebook vlasnik, ima end-to-end enkripciju za razgovore između porodice i prijatelja, ali pravila postaju mutna kada su u pitanju poslovni chatovi. Aplikacija je planirala da promeni šifrovanje poslovnih chatova u ažuriranju smernica 8. februara, ali su je zbog reakcije javnosti pomerili na 15. maj. WhatsApp poruke između prijatelja i porodice su podrazumevano šifrovane od kraja do kraja. Međutim, vaše Whatsapp poruke preduzećima možda neće biti šifrovane od kraja do kraja počev od 15. maja ako je preduzeće odobrilo pristup nezavisnim dobavljačima, poput matične kompanije Facebook, u svrhe hostinga. Kada započnete chat sa ovom vrstom preduzeća, na vrhu ćete videti svetloplavu poruku koja objašnjava kakvu privatnost možete da očekujete.

Izvor: Mashable

 

Facebook komentari: