PC Press Studio

Didonator – Kraj sveta za početnike

Ako je verovati majanskom kalendaru i raznim prorocima, 21. decembra 2012. nastupiće kraj sveta. To nikako ne bi trebalo da vas obeshrabri u vašem interesovanju za najsavremeniju tehnologiju – naprotiv. Samo treba da preusmerite svoju pažnju na stvari koje su zaista korisne. Kraj sveta je blizu, zato počnite sa pripremama. Odmah!

PCPress.rs ImageZa početak, instalirajte neku aplikaciju koja odbrojava dane, sate i minute do Armagedona. Recimo, Doomsday! za iPhone, iPod i iPad neće samo odbrojavati vreme, već će i predlagati aktivnosti koje možete da preduzmete da biste se pripremili za smak sveta. E sad, što se ovih aktivnosti tiče, nisam sigurna da skakanje na jednoj nozi predstavlja pravu pripremu za ono što nas očekuje 21. decembra, ali posmatrajte to ovako: barem ćete postapokaliptične novogodišnje žurke dočekati u najboljoj formi, a možda i sa kojim kilogramom manje.

Zatim, instalirajte aplikaciju Flashlight 6.0 koja vaš iPhone ili iPod pretvara u baterijsku lampu. Još bolje, pošto će nestašice struje sigurno potrajati, za 30 dolara kupite Hybrid Light HL120, baterijsku lampu koja se napaja Sunčevom energijom i može da svetli do 6 sati jačinom od 120 lumena. Ako ima jedna stvar koja je zajednička svim horor filmovima koji postoje, to je ona scena u kojoj glavni junak ili junakinja baulja kroz mrak, a tamo ga očekuje nesto strašno; sa novovremenskim baterijskim lampama lepo ćete videti šta vas to strašno očekuje.

Smartfon je super, ali pitanje je da li su iPhone 5 ili Samsung Galaxy baš ono što vam treba za sudnji dan. Gomila korisnijih stvari može se naći na sajtu spareone.com/why‑spareone‑emergency‑phone.php#emergency.

SpareOne telefon za hitne slučajeve koristi samo jednu AA bateriju, isporučuje se zapakovan u vodootporni omotač i može da obezbedi do 10 sati razgovora.

Ili nabavite Caterpillar CAT B10 – nije reč o najnovijem buldožeru, već o mobilnom telefonu koji je otporan na udarce, vodu, prašinu, smrzavanje… Možete i eksere njime da zakucavate, u slučaju da ste čekić zaboravili da spakujete u svoj survival kit. A da ne pominjemo to što je zgodan da se njime branite, ako ste pored ovolikog bavljenja elektronikom zaboravili da spakujete i neku sekiru ili barem olovnu cev.

Možda sam odgledala previše SF horor filmova i pročitala previše knjiga na tu temu, ali mi se nekako čini da je invazija zombija najverovatniji scenario za apokalipsu. Tu ne mislim na one sporovozne i dosadne zombije Džordža Romera, nego na one spretne i okretne iz „28 dana kasnije“ ili „Ja sam legenda“.

A šta je bolja priprema za susret sa zombijima od vežbe koja emulira stvarnost? Za samo 45 GBP možete da trčite po 5 kilometara dugačkom poligonu sa preprekama, dok za vama jure iznenađujuće uverljivi zombiji‑dobrovoljci, u nastojanju da vam oduzmu jedan od tri života – zelene komadiće tkanine pričvršćene za vašu odeću čičak trakom (www.zombieevacuation.com). Ako se među zombije‑dobrovoljce umeša neki pravi – dobar trik, eh? – prepoznaćete ga po tome što ne pokušava da vam otrgne zelenu tračicu već glavu.

Nažalost, poslednja prilika za zombi workshop u Londonu prošla je u novembru, mada već vidim domaće agencije kako organizuju team buildings sličnog sadržaja, čim se malo slegne ova gužva oko novogodišnjih‑božićnih‑apokaliptičnih rituala. Ili barem dečje rođendane.

Za sada vam ne preostaje ništa drugo nego da se pripremate igrajući odgovarujuće video-igrice. Stručnjaci za preživljavanje preporučuju Resident Evil 6 i The Walking Dead. Najzad, ako se i dalje osećate nepripremljeno za susret sa zombijima, možete da slušate podcaste na www.Zombietech.tv, gde ozbiljni inženjeri, naučnici i pronalazači naglas razmišljaju o tome kako se suprotstaviti legijama živih mrtvih.

Prva realistična vežba za sve ove scenarije je gužva na prodajnim mestima ovih divota par dana nakon najavljenog kraja sveta, kada sve to budete pokušali da vratite i dobijete svoje pare nazad. Vi i još nekoliko miliona drugih pripremljenh osoba. Ko to preživi, spreman je za sledeći kraj sveta.

Jelena Rupnik

(Objavljeno u PC#194)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: