Digitalizacija – jasan pravac Siemens-a i u Srbiji

Udo Eichlinger, generalni direktor kompanije Siemens u Srbiji povodom obeležavanja 130 godina rada ove kompanije u Srbiji je rekao: „U koraku sa globalnim dešavanjima, tako i u Srbiji, fokus nam je na promovisanju digitalizacije i digitalnih rešenja. Već 130 godina inovativne ideje Siemens-a pomažu Srbiji da postane bolje mesto, a naši inženjeri daju odgovore koji traju u oblastima industrije, energetike, nafte i gasa, infrastrukture i rešenjima za gradove.“

PCPress.rs Image

Poslovanje Simens-a na prostoru Srbije se upravo vezuje za početak elektrifikacije Srbije i Beograda. Prva sijalica zasijala je u Beogradu 1881. godine, u kafani Hamburg, kod „Skupštine“, na uglu Kneza Miloša i Masarikove, na mestu današnje zgrade Elektrodistribucije. Vlasnik kafane, Petar Jovanović, kupio je „lokomobilu“ sa generatorom u proleće 1881. godine i postavio je u dvorište zgrade preko puta, u kojoj se u to vreme nalazila Narodna skupština, a odatle je postavio sprovodnik preko ulice od svog lokala do električnih svetiljki. Naredne godine, i Narodno pozorište dobilo je osvetljenje. Pionir od samog početka, Simens, učestvuje u izgradnji prve javne termoelektrane na Dorćolu, koja je puštena u pogon 6. oktobra 1893. godine.

PCPress.rs Image

„Danas Siemens zapošljava oko 1600 ljudi, od toga oko 1400 u svojim proizvodnim kapacitetima u Subotici, što govori o važnosti ove kompanije za Srbiju. Siemens je jedna od onih korporacija koje su društveno odgovorne i brinu za zajednicu u kojoj posluju, tako se među prvima uključila i podržala pokretanje dualnog obrazovanja u školski sistem. Očekujem da ćemo u budućnosti zajedno raditi u oblastima digitalizacije i inovacija“, istakla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije.

Poruka jubileja „Ponosni na tradiciju, usmereni na budućnost“ govori o tome da je pravac Siemens-a u budućnosti usmerena na oblast digitalizacije i unapređenju industrije, kako na globalnom nivou, tako i u Srbiji.

Facebook komentari: