Digitalni nomadi kombinuju posao i slobodu kretanja

Ako su vam dosadili zidovi poslovnog prostora u kojem boravite svakog radnog dana, a često i vikendom, te vam grad postao mali, vreme je da se pridružite plemenu digitalnih nomada. Za ove građane sveta radno mesto može da bude bilo gde – od plaže u Brazilu do kafea u Sijetlu, a sve zahvaljujući rastućem trendu ‘rada na daljinu’.

PCPress.rs Image

Za mnoge je ovo prilika da kombinuju posao i putovanje, a dovoljno je da pored sebe imaju laptop i dobar Wi-Fi signal. Termin ‘digitalni nomad’ se previše koristi, pa ga često povezuju sa osobama koje putuju u potrazi za jeftinim smeštajem, te sitnim poslovima od kojih će zaraditi dovoljno da prežive, ali je sve više profesionalaca koji dokazuju da je moguće kombinovati ozbiljnu karijeru sa slobodom kretanja.

Neki od najcenjenijih poslova koji odgovaraju ovakvom načinu života su oni poput profesora engleskog jezika, freelance pisaca, blogera, marketing menadžera, web developer-a, grafičkih dizajnera, online prodavaca, ličnih trenera, fotografa, te stručnjaka za konsultacije u različitim oblastima, a u prvih 10 gradova koji su najbolji za ovakav način zarađivanja su Budimpešta, Berlin, Bangkok, Kijev, Majami FL, Ričmond VA, Moskva, Ho Či Min, Dalas TX i Bafalo NY.

Pročitajte i:  PC Press video: Vijetnam, raj za digitalne nomade | Ivana i Goran Babić, Dva ranca beg iz kanca

I domaći poslodavci se sve više vode profitom, odnosno smanjenjem troškova i povećanjem efikasnosti, te će sigurno i oni više pratiti trendove koji se dešavaju na globalnom nivou. Tako da možemo da očekujemo širenje prakse angažovanja saradnika umesto zapošljavanja, te outsourcing, ‘iznajmljivanja’ radnika i svega drugog što karakteriše savremeno globalno tržište radne snage.

Što bi rekao Konfučije: Izaberi posao koji voliš i nećeš morati da radiš ni dana u životu“, a danas bi možda dodao još: “I pronađi dobru Wi-Fi konekciju”.

Izvor: webworktravel

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,