Dinkić: Potrebni stručnjaci tehničkih nauka

Vlada Srbije razmatraće sledeće nedelje Program podrške IT industriji,  a biće predloženo i povećanje kvota za upis na tehničke fakultete, najavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

20130228_100930 (2)Dinkić je danas sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarkom Obradovićem danas razgovarao sa dekanima tehničkih fakulteta nakon čega su posetili Poslovno-tehnološki inkubator u Beogradu.

On je rekao da je sa ministrom Obradovićem dogovoreno da se što pre stave u funkciju tehnološki parkovi u Srbiji, kao i da Elektrotehnički fakultet dobije staru zgradu “Lola” koja se nalazi u blizini tog fakulteta, ali i da će ta zgrada površine 12.000 metara kvadratnih biti adaptirana uz pomoć vlade Srbije što će omogućiti ETF da prima više studenata.

„Industrija traži stručnjake tehničkih nauka, oni pronalaze posao, imaju dobre plate, a s druge strane malo je interesovanje za ove fakultete. Naša ideja je da se poveća broj upisnih kvota, da obezbedimo prostor da se Elektrotehnički fakultet proširi, da Mašinski fakultet dobije bolje uslove kako bi više studenata moglo da se upiše.

Danas kompanije koje zapošljavaju programere u Srbiji ne mogu da pronađu dovoljno dobrih programera na tržištu za solidne plate. S druge strane dosta tih proizvoda možemo da izvezemo“, rekao je Dinkić i dodao da će Vlada Srbije pomoći da se iskoristi ljudski potencijal u korist razvoja IT industrije koja uz automobilsku treba po njegovim rečima da postane vodeća grana srpske privrede.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,