Računari i Galaksija

Disney kreirao AI tehnologiju koja može da ostari ili podmladi glumce na platnu

Disney-jevi istraživači razvili su sistem veštačke inteligencije koji naizgled čini daleko lakšim da se glumac u sceni prikaže mlađim ili starijim. Dok će umetnici i dalje moći da izvrše ručna podešavanja kako bi se uverili da efekat izgleda što je moguće realnije, AI alat bi mogao da se pobrine za većinu teškog dizanja.

Disney kreirao AI tehnologiju koja može da ostari ili podmladi glumce na platnu

Disney novim alatom znatno olakšava proces snimanja 

Ponovno starenje glumca je obično skup i naporan proces koji zahteva od umetnika da prođu kroz scenu kadar po kadar kako bi ručno promenili izgled lika. U prošlosti su napravljeni pokušaji da se proces automatizuje pomoću neuronskih mreža i mašinskog učenja. Disney-jevi istraživači tvrde da njihovo rešenje nudi prvu praktičnu, potpuno automatsku i proizvodnu metodu za ponovno starenje lica u video slikama.

Tim je u radu napisao da bi bilo nemoguće obučiti neuronsku mrežu FRAN na skupu podataka stvarnih ljudi. To bi zahtevalo par slika koje prikazuju subjekt sa istim izrazom lica, pozom, osvetljenjem i pozadinom u dva različita i poznata uzrasta. Umesto toga, istraživači su kreirali bazu podataka od nekoliko hiljada nasumično generisanih lica. Oni su ponovo ostarili ta sintetička lica koristeći postojeće alate za starenje, a zatim uneli rezultate tog procesa u FRAN.

Pročitajte i:  Evropa definiše pravila upotrebe AI

Neuronska mreža može analizirati snimak glave i predvideti na koje delove lica će uticati starenje, a zatim primenjuje efekte kao što su bore ili zaglađivanje kože kao sloj na vrhu originalnog lica. Istraživači tvrde da ovaj pristup omogućava FRAN-u da ponovo ostari izvođača sa netaknutim identitetom i izgledom, čak i kada im se glava ili lice pomeraju ili se osvetljenje promeni u snimku. Za razliku od drugih metoda, FRAN takođe ne zahteva dodatni korak poravnanja lica. Disney-jev alat bi mogao smanjiti opterećenje umetnika vizuelnih efekata i ubrzati proces snimanja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,