Disney preuzima Hulu streaming servis

Walt Disney Company trenutno poseduje dve trećine Hulu-a, a kompanija je odlučila da proširi vlasnički udeo. Preostalu trećinu vlasničkih prava otkupiće od Comcast-ovog NBCUniversal-a. Trenutno je u igri iznos od otprilike 8.61 milijardu dolara, koji je zasnovan na objavljenoj vrednosti Hulu-a iz 2019. godine, kada je kompanija procenjena na 27.5 milijardi dolara.

PCPress.rs Image

Ipak, Disney je naveo da će možda platiti više od te sume, s obzirom da bi današnja procenjena vrednost kompanije mogla da bude veća. Očekuje se da će se to znati tokom 2024. godine, kada će se najverovatnije i desiti prenos vlasništva.

Trenutni udeo u vlasništvu, Disney je stekao kupovinom 21st Century Fox-a, za 71 milijardu dolara, pobedivši Comcast u toj trci. Ove dve kompanije su se dogovorile da će Comcast prodati svoj udeo u Hulu-u u januaru 2024. godine. Međutim, 6. septembra, obe kompanije su objavile da će se taj datum malo prolongirati.

Tim povodom Brian Roberts, Comcast CEO, naveo je da je razlog za odlaganje procedura procene vrednosti kompanije, koja bi mogla da potraje neko vreme… On je naveo da je 27.5 milijardi dolara samo hipotetička vrednost koja je određena pre pet godina, kada je Disney preuzeo kontrolu nad kompanijom. Od tada se streaming industrija dosta promenila i smatra da kompanija danas vredi mnogo više nego tada. Uostalom, u septembru ove godine, Steven Cahall, Wells Fargo analitičar, procenio je vrednost Hulu-a na 30 milijardi dolara.

Pročitajte i:  Uzbudljiva Xiaomi ponuda za sve ljubitelje tehnologije

S druge strane, Disney navodi da je Hulu imao neke profitabilne kvartale, ali da su u aprilu neki (anonimni) analitičari naveli da Hulu danas vredi manje nego 2019. godine, prvenstveno zbog povećane konkurencije koja je umanjila očekivani rast streaming kompanija. Po njima, od prošle godine, troškovi za kreiranje novih sadržaja, tehnologija i osoblja nadmašuju prihode koje kompanija generiše.

Što se tiče sadržaja, čak i kada se desi preuzimanje, Comcast je obećao da će Hulu dobijati NBCUniversal sadržaj do kraja 2024. godine. To će se možda produžiti i kasnije, ali po komercijalnim uslovima između dve kompanije. Disney već planira novu aplikaciju koja će kombinovati Disney+ i Hulu sadržaje. Sa poslovne strane, Disney očekuje da će ostvariti više prihoda od prodaje reklama, jer 70 procenata Hulu pretplatnika koristi taj pretplatnički model.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,