DivX 7 u januaru

DivX7-a

DivX 7 samo što nije zakucao na naše ekrane, a zvanično je počela i kampanja sa odbrojavanjem. Svi ljubitelji dobre slike i videa, imaju čemu da se raduju jer će nova verzija podržavati nove formate zapisa slike i zvuka.

Novi High-Quality DivX Video donosi podršku za pravi HD (high definition – rezolucija od 1920 x 1080) sa H.264 video kompresijom koja se primenjuje i kod bluray diskova, te podrškom za višekanalni AAC zvuk.

DivX tehnologija počela je kao jedna od prvih primena MPEG-4 kompresije, koja je svakom novom verzijom nudila više prednosti nad standardnom MPEG-2 kompresijom koja se primenjuje kod DVD izdanja. Ako su do sada najzadovoljniji bili oni koji su želeli da što više muzike i videa stave na što manje memorijskog kapaciteta, DivX u veziji “7” donosi i značajan napredak u kvalitetu zapisa koji podržava.

DivX7-c Nestrpljivi već mogu da preuzmu probne verzije novog paketa na posebnoj web lokaciji, gde mogu i detaljnije da se upoznaju sa novim mogućnostima. Pomenimo samo najznačajnije:

Pročitajte i:  PC Press video: Vijetnam, raj za digitalne nomade | Ivana i Goran Babić, Dva ranca beg iz kanca

Podrška za H.264 kompresiju. Verzija 7 će sadržavati i H.264 dekoder i H.264 enkoder sa raznim profilima kodiranja, a podržavaće paralelni rad do 8 procesorskih jezgara i optimizacije za MMX, SSE i SSE2 setove instrukcija.

Višekanalna AAC (advanced audio coding) podrška. Za sada se ne predviđa AAC kodiranje, već samo dekodiranje.

Podrška za MKV (Matroska) otvoreni kontejnerski format datoteka koji može da nosi više nezavisnih audio traka i više različitih subtitlova, kao i “ulančavanje” MKV datoteka da bi se dobila poglavlja.

DivX 7 donosi i niz tehničkih poboljšanja, a o tačnom hodogramu izlaska novog paketa izveštavaće nas na adresi http://www.divx.com/divx7/

Izvor: DivX, PC Press

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,