Top50 2023

DJI Osmo Action i Pocket kamere: Stabilizacija

DJI Osmo je sinonim za kamere s kvalitetnim sistemima stabilizacije, zahvaljujući kojima praktično svako može da napravi odlične snimke u bilo kojoj prilici. Pocket i Action su dva uređaja koja su stigla do nas, svaki sa svojim specifičnim namenama.

PCPress.rs Image

DJI Osmo Pocket

Najmanji video‑sistem sa stabilizacijom, gimbal sa ugrađenom kamericom, zove se DJI Osmo Pocket i košta 44.999 dinara. DJI Osmo Pocket je gimbal toliko minijaturnih dimenzija da bez problema staje u svaki džep (visok je svega 13 cm). Njegova kamerica poseduje CMOS senzor dimenzija 1/2,3“, koji daje fotografije rezolucije 12 MP, ali i 4K video 3840×2160 sa 60 fps i bitrejtom 100 Mbps. Slow motion se snima u Full HD‑u na 120 fps, a za beleženje zvuka zadužena su dva ugrađena mikrofona – jedan s donje strane kamerice, a drugi otpozadi; oba se mogu podičiti specijalnim algoritmima za uklanjanje neželjenog pozadinskog zvuka.

PCPress.rs Image

DJI Osmo Pocket je minijaturni monopod s glavom na koju je montirana kamera; glava se kreće duž tri ose i osetljiva je na pokrete, tako da u slučaju iznenadnih potresa apsorbuje vibracije kako bi se kamera kretala sporije, a snimci izgledali profesionalnije. Na taj način možete istovremeno hodati i snimati, bez bojazni da će se vibracije od hoda prenositi na kameru – snimci su savršeno glatki, kao da su snimljeni dronom. Praćenje onog što kamera „vidi“ odvija se, kao i kod prethodnih modela, preko pametnog telefona (Android ili iOS), koji se montira na namensku ručicu na boku uređaja i povezan je ili preko USB Type‑C porta ili preko Wi‑Fi i/ili Bluetooth funkcija (za Bluetooth je potreban opcioni modul). Ako ipak ekran telefona nije dovoljan, na raspolaganju je i ugrađeni touchscreen ekran dijagonale jedan inč, sa zadnje strane uređaja.

PCPress.rs Image

DJI Osmo Action

DJI Osmo Action je moćnija akciona kamera koja stiže s prvoklasnom stabilizacijom ali i konkurentnom cenom od 49.499 dinara. To je sićušna, ali vrlo snažna kamera koja poseduje isti senzor kao Osmo Pocket (CMOS veličine 1/2,3“), koji daje fotografije rezolucije 12 Mp u RAW formatu, ali i 4K video 4096×2160 sa 60 fps pri 100 Mbps. Ispred senzora ponosno stoji široki objektiv sa blendom f/2.8, uglom gledanja od 145 stepeni i strukturom koja se sastoji od tri elementa.

PCPress.rs Image

Kvalitet ovih karakteristika je nesporan, a najvažnija je elektronska stabilizacija slike (EIS). DJI RockSteady je stabilizacija koja stvara krop faktor od 18 do 22 odsto (od 1,18x do 1,22x). Stabilizacija radi u svim video‑režimima, osim u slow motion, hyperlapse i time‑lapse modovima. Osmo Action ima dva LCD displeja: osim standardnog touchscreen ekrana dijagonale 2,25“ na poleđini, postoji i manji 1,4″ ekran,  pravljen za selfi akcije.

PCPress.rs Image

Na kameri postoje tri tastera: za uključivanje/isključivanje, za snimanje i namenski taster Quick Switch (QS), čija je uloga da olakša prelazak između režima, da određuje koji ekran je aktivan, kao i da omogući sveukupna podešavanja parametara, čak i ako nosite rukavice. Snimanje možete pokrenuti i glasovnom komandom. S obzirom na to da je reč o akcionoj kameri, ne iznenađuje činjenica da je DJI Osmo Action vodootporna do dubine od 11 m bez zaštitnog kućišta, otporna na padove do visine od 1,5 m i, naravno, na prašinu.

PCPress.rs Image

Osmo Action snima slow motion u Full HD rezoluciji u 240 fps. Na raspolaganju su time‑lapse i hyperlapse režimi, kao i High Dynamic Range (HDR) u 4K30p. Baterija može da traje 116 minuta kada se snima 1080/30p sa uključenom stabilizacijom, odnosno 91 minut kada je stopa snimanja 4K/30p. Osim dva ekrana, Osmo Action poseduje dva mikrofona i dva zvučnika, a tu je i ulaz za eksterni mikrofon preko USB Type‑C konektora.

Korisna adresa: computerlandgames.rs

Cena DJI Osmo Action – 49.499 dinara

Cena DJI Osmo Pocket – 44.999 dinara

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,