DNK za Guinness-a

DNK_IMGGI_GuinnessKao uvod u mnogobrojna dešavanja u okviru Noći istraživača, koja će se održati u petak 23. septembra, danas je na Trgu Republike organizovano sklapanje najvećeg papirnog (origami) modela DNK na svetu. Ovo je jedan od načina na koji je Institut za Molekularnu Genetiku i Genetičko Inženjerstvo, Univerzitet u Beogradu (IMGGI), jedan od organizatora Noći istraživača, najavio ovu manifestaciju.

Izmerena dužina napravljenog DNK modela iznosi 247,44 metra, koliko će biti prijavljeno uredništvu Guinness-ove knjige rekorda.

Ovom događaju prisustvovao je i profesor Alex Bateman (Welcome Trust Sanger Institute, Cambridge, UK), ugledni bioinformatičar i idejni tvorac origami modela DNK. U nastavku programa, profesor Bateman je u Biblioteci grada Beograda održao predavanje na temu “Zašto biolozi treba da brinu o Vikipediji”.

PC Press


Origami_DNKAlex_BatemanDezoksiribonukleinska kiselina (DNK) je zaštitni znak života na Zemlji i nosilac je svih informacija o svakom živom biću. Kada bismo odmotali svu DNK koju nosimo u sebi, mogli bismo da dosegnemo Mesec čak 6.000 puta.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,