Top50 2023

Dobavljači Agrokora u panici zbog mogućeg otpisa potraživanja

Razlog za nove najave otpisa potraživanja dobavljačima Agrokora su podaci o poslovanju kompanije u prvoj polovini 2017. godine, koji ukazuju na to da će drastične mere biti neophodne. U te mere spadaju i otpisi potraživanja koji bi, u skladu sa nekim procenama, mogli biti i veći od 60%.

Dobavljači Agrokora, koji su razgovarali sa novinarima Jutarnjeg lista, poručili su kako nameravaju da se bore za svaku krunu potraživanja koja imaju prema Agrokoru. Ipak, stiče se utisak da većina potraživača sprema “plan B”, koji podrazumeva otpis barem dela starih potraživanja.

“Ne nameravam da pristanem ni na kakav otpis svojih potraživanja prema Agrokoru, ali sam svestan toga da ćemo na kraju svi morati da se odreknemo nekog dela potraživanja”, rekao je jedan od dobavljača Agrokora, čije poslovanje u velikoj meri zavisi od  te velike kompanije.

Slično planiraju i predstavnici jedne druge hrvatske firme, takođe velikog dobavljača Agrokora. U predstavništvu te kompanije kažu kako bi, u najboljem slučaju, mogli da pristanu na otpis do petine svojih starih potraživanja prema Agrokoru, onih koja datiraju pre 10. aprila, kad je Cibonin toranj dobio prinudnu upravu. “Spremni smo da otpišemo do 20% potraživanja”, rekao je sagovornik iz te kompanije, koji veruje da će leto i turistička sezona u velikoj meri promeniti slabe rezultate poslovanja Agrokora iz prve polovine 2017. godine.

U predstavništvu trećeg velikog dobavljača Agrokora veruju da će od kompanije uspeti da naplate veći deo svojih potraživanja. Oni ističu kako Agrokor ima veliku i vrednu imovinu iz koje bi mogao da se naplati barem deo potraživanja. Takođe, dodaju, kompanije iz sastava Agrokora imaju veće potencijale nego što to trenutno izgleda. Uprkos tome, i on je svestan da će otpisa sigurno biti.

Damir Novotny, ekonomski analitičar, koji je još na početku krize u Agrokoru upozoravao da će se kompanija teško izvući bez otpisa barem dela starih potraživanja dobavljača, ističe kako rezultati Agrokora u prvoj polovini godine jasno upućuju na zaključak da će kompanija moći da nastavi sa poslovanjem samo ako otpiše deo potraživanja.

Otpis potraživanja moraće da bude radikalan, verovatno i iznad 50%. Ostatak će se verovatno morati da se vraća tokom perioda od 10 godina. Bolji scenario nije realno očekivati, jer se nije promenio poslovni model u Agrokoru”, zaključio je Novotny.

Izvor: SEEbiz / Jutarnji list

Pogledajte i: Video nadzor IT usluge – Data centri
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,