ePlaneta

Dolby Atmos stigao u nove modele automobila

Dolby Atmos za automobile prvi put je najavljen za Lucid Air i odabrane Mercedes-ove modele 2021.godine. Impresivni zvuk koji je prošlog meseca stigao do luksuznih automobila u SAD, kompanija je sada prikazala i pokazala na CES-u 2023. Dolby Atmos zvuk prvi put se čuo na zadnjem sedištu Mercedes-Maybach-a S580.

PCPress.rs Image

Atmos dizajniran da bude skalabilan

Mercedes-Maybach-a S580 je opremljen Burmester 4D zvučnim sistemom sa ukupno 30 zvučnika. Od ukupno 30 zvučnika, šest zvučnika se nalazi u plafonu. Oni praktično čine glavnu ulogu u celokupnom Atmos sistemu. Pojačala su snage 1.750 vati a subwooferi postavljeni napred i nazad na prtljažnik zaduženi su za efekte. Celokupan sistem instaliran je u automobil čija je vrednost 185.000 dolara.

Impresivni zvuk uspeva čak da nadmaši i svoje raskošno okruženje. Dolby Atmos verzija u automobilu zaista je prolagođena za sve žanrove. Dolby se potrudio da prilagodi zvuk tako da kada se muzika sluša na zadnjem sedištu imate osećaj kao da sedite u sredini svih muzičara dok oni sviraju. Sveukupno, novi visokokvalitetni zvučni sistem u luksuznim automobilima visoke klase, verovatno je najbolja iteracija ove vrste Dolby-ja i automobilske industrije.

Trenutno, najveći deo sadržaja je audio. Jednostavno povezivanje usluge streaming-a po izboru, sve dok nudi opciju Dolby Atmos prostornog zvuka, i sve je spremno. Infotainment sistem u Maybach-u ima sve kompatibilne melodije i jasno su označene koje su Atmos. Dolby navodi da postoje neke kompanije koje nude upotrebu AV priključaka, tako da bi se filmovi i emisije sa impresivnim zvukom dobro sinhronizovali sa postavkom u automobilu. Viši potpredsednik kompanije za zabavu John Couling objasnio je tokom demonstracije da očekuje da će ljudi gledati filmove mapirane u Dolby Atmos-u dok je njihov EV priključen na stanicu za punjenje.

Dolby navodi da je Atmos dizajniran da bude skalabilan od samog početka, tako da baš kao i za zvučne trake, audio platforma može da se konfiguriše za jednostavnije postavke zvučnika u jeftinijim automobilima. Tada bi postavka mogla da podrazumeva četiri kanala i šest zvučnika. Ne tako davno Atmos je bio rezervisan samo za vrhunske zvučnike, a sada je dostupan i za druge zvučničke sisteme. Dakle, iako neki automobili možda nemaju gornje zvučnike postavljene na plafon kao Mercedes, impresivan zvuk će svakako biti zadovoljavajući. Baš kao što je zanimljivo videti kako jeftiniji zvučnici rade sa Atmos-om, jednako će biti interesantno videti sličnu verziju u modeluima poput Honde Civic.

Dolby Atmos trenutno je dostupan za Lucid Air i Mercedes-Maybach S klasu. Zatim, dostupan je u modelima Mercedes-Benz S-klase, EQE, EQE SUV, EQS i EQS SUV. Volvo je već najavio da će Atmos biti dostupan na zvučničkom sistemu Bowers & Wilkins u SUV-u EX90. Električni terenac  će biti prvi Volvo koji će imati Dolby-jev impresivan zvuk.

Takođe, Polestar 3 ima Bowers & Wilkins opremu kompatabilnu sa Atmos-om. Zatim, dodatni plus paket uključuje sistem sa dodatnih 25 zvučnika. Lotus je takođe najavio saradnju sa Dolby-jem. Kompanija navodno želi Dolby Atmos sistem unutar svog modela Eletra EV koji bi trebalo da bude predstavljen 2024.godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,