Doncafé za čistiji svet i zeleniju planetu

Godinama u nazad, Vlade mnogih država, ministarstva za zaštitu životne sredine i različite ekološke organizacije, pokušavaju da se podigne svest ljudi o važnosti zaštite životne sredine, o zagađenosti naše planete i sprovođenju mera za smanjenja otpada. Da li ste znali da tokom samo jedne godine plastični otpad koji se nalazi u morima i okeanima ugrožava opstanak oko 1,5 miliona životinja? Časopis National Geographic izneo je i činjenicu da se se, na godišnjem nivou, u okeane širom planete baci oko 6 miliona tona otpada.

PCPress.rs Image
Foto: Doncafé – kafena plevica

Ugroženost opstanka čitavih biljnih i životinjskih vrsta uticala je na odluku Estonije, da 2008. godine pokrene akciju “Očisti svet”, a ideja se toliko dopala ljudima širom planete, da je ova kampanja i globalno podržana od 180 zemalja među kojima je i Srbija. Sjajna akcija ujedinila je preko 20 miliona volontera. Ali, Svetski dan čišćenja ne odnosi se samo na jednodnevno čišćenje otpada – već i na sagledavanje problema koji ga uzrokuju. Za čistiju planetu neophodna je stalna posvećenost i građana i industrije i donosilaca odluka.

Kompanija koja je istinski okrenuta održivom poslovanju i „zelenim“ ciljevima je Strauss Adriatic, u čijem sastavu je i fabrika za preradu kafe Doncafé. Njihova zvanična politika je opredeljenost ka zaštiti životne sredine i konstantna težnja ka smanjenju potrošnje svih prirodnih resursa koje koriste. Postavili su ambiciozne ciljeve u ovoj oblasti, u četiri ključna indikatora: smanjenje komunalnog otpada, smanjenje potrošnje vode, smanjenje emisije gasova staklene bašte, potrošnja energije, sa ciljem da svaki od ovih parametara smanje za 15% do kraja 2020, uzimajuću 2013. godinu kao baznu. U svim ciljevima su uspeli, mnoge i znatno premašili, poput komunalnog otpada koji je smanjen na samo 18%, potrošnja vode je redukovana na 78%, a potrošnja energije na 56%.

Doncafe fabrika na solarni pogon

Još od 2012. godine, od 140 tona otpada koji godišnje nastaje preradom sirove kafe, 100 tona kafene plevice izgori u peći i greje fabriku, umesto da završi na lokalnoj deponiji. Zahvaljujući korišćenju kafene plevice za grejanje, smanjili su emisiju ugljen dioksida u atmosferu za 9 do 10%, ali je smanjena i potrošnja fosilnih goriva. Kompanija je za svoje potrebe napravila i hibridni kotao, koji, u nedostatku kafenih briketa, sagoreva i drvene.

Ova kompanija nije tu stala, već je odlučila da napravi i solarnu elektranu i instalirala na krov svoje Doncafé fabrike u Šimanovcima 180 solarnih panela, koji su pušteni u rad 3. marta ove godine. Postoje planovi za još jednu solarnu elektranu sličnog tipa i veličine već naredne godine, kao i dugoročni planovi da se deo voznog parka prebaci na elektro ili hibridna vozila. Pilot projekat sa nekoliko vozila započinju već ove godine.

I u svom radnom okruženju uveli su promene koje svakodnevno značajno utiču na očuvanje prirode. Plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu, kao što s čaše i slamčice, izbačene su iz upotrebe, a za svakodnevno korišćenje su za svakog zaposlenog nabavljene personalizovane EcoCareCup šolje od šećerne trske, materijala koji se reciklira. Instalirana je presa za plastične flaše, pojedinačne kante za otpatke u kancelarijama su zamenili onima za sortiranje otpada. Uvođenjem ektronske obrade knjižnih odobrenja, u velikoj meri je smanjeno štampanje papira.

PCPress.rs Image
Foto: Doncafé – solarni paneli

Koliko je važno da se podigne svest o važnosti zaštite okoline koja nas okružuje, pokazuje i slogan Strauss Adriatic-a: „Pravi džezver prirodu čuva, jer nam ona kafu daje“. To se posebno ove godine odnosi na ceo svet, jer je koronavirus uticao na ceo ekosistem kafe. Zato će se 1. oktobra, za Internacionalni dan kafe, proslaviti upravo taj ekosistem, koji omogućava da se uspostave veze među ljudima, širom sveta.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: