BIZIT plus

Drastičan pad potrošnje energije za rudarenje kriptovaluta

Nakon drastičnog pada vrednosti Bitcoin-a (i ostalih kriptovaluta), početkom juna, cena se ustalila na nivou koji je oko 70 procenata niži nego pre nekoliko meseci. To je uticalo ne samo na „kripto-industriju“, već i na ogromno smanjenje potrošnje električne energije za njihovo rudarenje.

bitcoin

Poznato je da su kriptovalute „gladne“ električne energije za njihovu proizvodnju. To je dovelo čak i do zabrinutosti mnogih ekologa koji su tvrdili da rudarenje kriptovaluta zagađuje našu planetu gotovo kao i klasično rudarenje i da je proizvodnja novih digitalnih tokena (o kojoj god da se kriptovaluti radi), postala veoma energetski neefikasna.

Sajt digiconomist.net prati, analizira i projektuje potrošnju električne energije za proizvodnju popularnih kriptovaluta i oni su procenili da je od oko 204 TWh (terawatt hours) godišnje potrošnje za rudarenje Bitcoin-a na datum 11. juna, za manje od dve nedelje, na dan 23. juna, ta vrednost opala na oko 132 TWh. Ali čak sada, ta potrošnja je veoma velika – otprilike kao godišnja potrošnja električne energije Argentine.

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pada

U prethodnom periodu, godišnja potrošnja za rudarenje Bitcoin-a kretala se između 180 i 200 TWh, što je otprilike ista količina električne energije koju potroše svi svetski data centri za godinu dana. Iako je vrednost Bitcoin-a padala već mesecima, to se nije odmah odrazilo na smanjenje potrošnje električne energije, jer su digitalni rudari i dalje imali zaradu – ne kao kada je Bitcoin bio na vrhuncu vrednosti, ali su sve do pre nekoliko nedelja bili „u plusu“. Prelomni trenutak se desio kada je Bitcoin pao ispod 25.200 dolara, jer tada su troškovi postali veći od zarade i tada je krenulo masovno odustajanje od rudarenja.

To se poklapa sa smanjenjem potrošnje električne energije, jer je od 13. juna ove godine Bitcoin pao ispod 24.000 dolara.

Slična situacija bila je i sa drugom najpopularnijom kriptovalutom – Ethereum-om. Njegovo rudarenje je takođe energetski veoma zahtevno, pa je i njegova potrošnja pala na otprilike polovinu ukupne potrošnje tokom maja ove godine.

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pada

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

1 thoughts on “Drastičan pad potrošnje energije za rudarenje kriptovaluta

  • 29. 06. 2022. at 09:42
    Permalink

    Klasican ljudski rod, koji ce eksploatisati sve resurse do krajnjih mogucih mera, za sopstvenu korist.

Comments are closed.