Dron u spasilačkoj misiji

Jedan inženjer iz Nju Delhija brzo je reagovao u kriznoj situaciji, te modifikovao dron koji mu se našao pri ruci, kako bi spasio štene koje se našlo u nevolji.

PCPress.rs Image

Milind Raj, kako se zove ponosni vlasnik hrabrog drona, je tokom jedne jutarnje šetnje primetio štene koje se zaglavilo u kanalu između dva puta, ali nije mogao da mu priđe. Štene je bilo u lošem stanju, bez hrane i vode, a lokalno stanovništvo je posvedočilo da se u toj situaciji nalazilo već dva dana. Niko nije pokušao da mu pomogne zato što je kanal bio nepristupačan i prljav, pa je Raj odlučio da nešto preduzme po tom pitanju.

Tako je odlučio da prepravi jedan dron, a kako bi mogao da mu posluži tokom spasavanja, što je, iako je imao iskustva u konstruisanju robota, bio veliki izazov. Ipak je uspeo da za nekoliko sati robotsku ruku sa „kandžom“ prikači na dron sa šest rotora, te je instalirao i senzore koji su pratili otkucaje srca, te celokupno stanje šteneta. Uz pomoć veštačke inteligencije pratio je otkucaje srca na monitoru, što mu je pomoglo da odredi jačinu stiska, a kako se štene ne bi ugušilo zbog primene prevelike sile.

Pročitajte i:  Snimci amaterskih dronova u proceni štete 

Akcija spasavanja je uspešno završena, a Raj je na kraju odlučio da usvoji štene i nazove ga Lifted. Skeptici ističu da kanal nije toliko dubok, te da je video možda montiran, ali i da je tako, priča je svakako motivisala neke glave da krenu u ispravnom smeru.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,