BIZIT 2022

Dronovi koji prepoznaju nasilno ponašanje

Automatsko nadgledanje postaće prisutnije kako kompanije budu pronalazile nove načine za upotrebu mašinskog učenja u analiziranju video sadržaja koji se emituju uživo. Najnoviji projekat naučnika iz Velike Britanije i Indije pripada upravo ovoj kategoriji, te ukazuje na još jedan način na koji bi ova tehnologija mogla da se koristi: za identifikovanje nasilnog ponašanja u velikim gužvama, a uz pomoć dronova koji su opremljeni video kamerama.

PCPress.rs Image

U naučnom radu koji je naslovljen „Eye in the Sky“ naučnici opisuju sistem koji su kreirali, a koji koristi jednostavni Parrot AR dron sa četiri propelera, koji služi za slanje video sadržaja preko mobilne konekcije, a kako bi se ovaj analizirao u realnom vremenu. Nakon toga se uz pomoć algoritama koji su „trenirani“ deep learning metodom procenjuju poze ljudskih tela na snimku, a kako bi se izdvojile one koje su prethodno obeležene kao „nasilne.“ U prvoj fazi uključeno je samo pet poza koje ukazuju na određene nasilne radnje: davljenje, udaranje, šutiranje, pucanje i ubadanje.

Pročitajte i:  Alphabet’s Wing radi na većim dronovima koji mogu da podnesu teže isporuke

PCPress.rs Image

Naučnici se nadaju da će ovaj sistem uskoro moći da se koristi tokom događaja koji okupljaju veliki broj ljudi, a kako bi se na vreme registrovale nezakonite radnje u javnim prostorima. Ideja je usledila nakon brojnih terorističkih napada, budući da kreatori tvrde da bi takvi događaji u budućnosti mogli da se spreče ako kamere na vreme budu detektovale potencijalno nasilno ponašanje, te situacije poput one u kojoj neko ostavi torbu ili paket duže vreme bez nadzora.

Ovaj program je još uvek u početnoj fazi, te postoje određeni problemi kada je tačnost u pitanju, a stručnjaci tvrde da je sistem nasilne poze prepoznavao sa 94% tačnosti, ali su dodali da se taj procenat smanjivao kako se povećavao broj osoba na snimku.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,