Druga Agile Serbia Konferencija – „Agilnost i programeri“

Nema dileme da je IT industrija najzdraviji segment srpske privrede. Ako nečim možemo da se pohvalimo, to je broj IT kompanija koje „niču“ svakodnevno i projekti koje dobijamo iz inostranstva. Trudimo se da pratimo trendove kako što se tehnologija tiče, tako i kada je u pitanju vođenje samog procesa razvoja proizvoda (softvera).

2nd Agile Serbia Conference announced!

Širom sveta je aktuelan „hajp“ oko različitih metodologija za vođenje projekata – od tradicionalnih metoda projektnog menadžmenta, sve do sada već globalno zastupljenog AGILNOG PRISTUPA. Postoji više Agilnih metodologija koje daju vrhunske rezultate u procesu razvoja softvera u zavisnosti od tipa i potreba kompanije, ali je najčešće korišćen Scrum framework. O AGILE-u se dosta priča i u srpskim IT kompanijama:

Kako poboljšava organizacione performanse?

Kako podiže motivaciju zaposlenih?

Kako povećava zadovoljstvo klijenata?

Godišnje se održava mnogo meetup-a i drugih edukativnih događaja na ove teme. Kao najveću prednost stručnjaci navode upravo bolju agilnost – brz i adekvatan odgovor na tržišne promene i zahteve klijenata, kao i visok stepen uključenosti razvojnog tima (programera) u proces planiranja i prezentovanja funkcionalnosti softvera. Samim tim, veće je i zadovoljstvo zaposlenih IT stručnjaka.

Najveći događaj Agilne zajednice u Srbiji i regionu je svakako Agile Serbia Konferencija, koja će se ove godine održati 26. maja, u Beogradu. Ovo je druga po redu konferencija, a prva je prošle godine okupila preko 400 interesenata. Ovogodišnja tema je „Agile & Developers“, a prisutni će biti u mogućnosti da biraju program na tri scene MadlenianumaEPIC scena je predviđena za predavanja; na DEV sceni će se voditi interaktivne diskusije; praktične vežbe i radionice će biti realizovane na EXE sceni. Novitet je Coaching Corner – prostor predviđen za neformalne razgovore sa trenerima i edukatorima iz oblasi Agile-a.

Zvezda među govornicima konferencije biće Dr Alistair Cockburn, jedan od kreatora agilnog pristupa i među najpoznatijim IT naučnicima današnjice. Pored njega, nastupiće svetski eksperti koji dolaze iz različitih sfera IT industrije: Jurgen Appelo, Adam Tornhill, Angel Medinilla, Petri Heiramo, Moritz Heiberg, Edward Thomson. Takođe, biće i stručnjaka sa domaće scene: Zoran Vujkov, Dejan Dimić, Bojan Spasić, Zoran Horvat.

Događaj će biti završnica svojevrsne serije edukacija o Agilnim metodologijama, koja će trajati tokom celog maja i nosi naziv Agile Month. Ovogodišnju Agile Serbia Konferenciju podržao je veliki broj kompanija, medija i IT organizacija, prepoznajući njen značaj kada je u pitanju biznis i IT scena regiona. Među njima ističu se kompanija Novomatic Lottery Solution i globalna organizacija Scrum Alliance.

Dakle, u maju očekujte brojne svetske IT eksperte u Beogradu, a ako ste među zainteresovanima – budite agilni, prijavite se na vreme!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,