Budućnost skladištenja podataka

Budućnost poslovanja, po mišljenju mnogih, leži u softverski definisanom skladištenju podataka (Software Defined Storage – SDS). Lako je vide zbog čega je tako: može se prilagoditi vašim rastućim potrebama pa ćete u budućnosti manje trošiti na hardver.

PCPress.rs Image

Ali šta je tačno SDS? Dejan Škuletić, menadžer za razvoj poslovanja za područje Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije u kompaniji Kingston Technology Europe odgovara na vaša pitanja – kako biste videli da li je ovo rešenje najbolje za vaše poslovanje.

SDS ja na IT scenu došao u pravom času. Na kraju krajeva, podaci – kao i njihovo korišćenje – nastavljaju da se šire. Sve više aplikacija i onlajn poslovnih alatki se prebacuje na rad u oblaku, dok eksplozivni rast mobilnih i društvenih tehnologija stvara hitnu potrebu za poboljšanjem bezbednosti podataka i borbom protiv cyber napada i prevara. I pored toga, veliki broj IT odeljenja i dalje podacima prilaze na tradicionalan način. Jednostavno kupuju nove sisteme kada oni koje trenutno imaju ostanu bez prostora. Ova neefikasna i skupa praksa može da uspori čitav sistem i ugrozi produktivnost. Istovremeno, granica između IT-a i poslovnih operacija sve se više briše. To podrazumeva veći pritisak da IT timovi obezbede bolje korisničko iskustvo, informisanije i brže donose poslovne odluke, kao i da čine podatke bezbednim – istovremeno stičući prednost na tržištu. To je veliki zahtev. Zbog toga moramo da nađemo brže, jednostavnije i sofisticiranije načine za skladištenje i povlačenje podataka. Istovremeno obraćajući pažnju na poverenje korisnika i zaštitu njihovih ličnih podataka. Još od svog proboja 2013. godine, SDS se pokazao kao odlično rešenje, ali i mnogo više od toga – zahvaljujući povećanoj fleksibilnosti i pouzdanosti, kao i manjem trošku.

Pročitajte i:  Privatnost i bezbednost podataka AI brine

PCPress.rs ImageŠta je SDS?

U suštini, SDS deli softver i servise za skladištenje podataka od hardvera koji se koristi. Ovo znači da standardne mogućnosti poput de-dupliranja, replikacije i snimaka ekrana ne zavise od hardvera na kom se podaci skladište. Tako imate bolju kontrolu – i više štedite u budućnosti.

Šta ga čini različitim?

Jedna od stvari je to što se upravljanje podacima putem SDS može odvijati i na serveru i na skladištenom prostoru, ili na oba. Ovo podrazumeva veću fleksibilnost, upravljanje veličinom, bezbednost i pouzdanost. U pitanju je revolucija u upravljanju podacima. SDS takođe nema ograničenja koja ima fizički sistem. Skladišni resursi su uprošćeni i mogu se koristiti efikasnije i povoljnije. Takođe, softver koji pokreće SDS može da pruži grupno upravljanje za mogućnosti poput de-dupliranja, replikacije, bekapovanja, pravljena snepšota i sl. Još bolje, možete dodati nivoe kapaciteta i performansi, nezavisno, kako vaši zahtevi sa podacima budu rasli vremenom.

PCPress.rs ImageZašto probati SDS?

Ako se i dalje dvoumite, razmotrite ove dodatne mogućnosti i prednosti:

 • Izgradite sopstvena rešenja za skladištenje podataka kako vaše potrebe budu rasle.
 • Dodajte nove mogućnosti hardveru koji posedujete, bez potrebe da menjate čitav uređaj.
 • Spojite skladišteni prostor sa ostalim resursima.
 • Pristupite samouslužnom interfejsu za korisnike i automatizaciju upravljanja.
 • Postavite pravila za upravljanje prostorom i uslugama.
 • Postignite budžetski oporavak sa modelom povraćaja, na osnovu autentičnog uzorka.
Pročitajte i:  SSD skladište od 2PB u vašem računaru? 

Još jedan odličan razlog za prelazak na SDS? Uloga administratora podataka raste od popravke akutnih problema koji stvaraju pretnju po nivo uslužnosti do zadataka na višem nivou. Na raspolaganju su postavljanje pravila, određivanje nivoa usluga i dodeljivanje novih resursa, kao i razvijanje pametnih strategija kako biste pojačali svoje poslovanje.

PCPress.rs ImageHardver je bitan

Kako bi sve ovo funkcionisalo, potreban vam je pouzdan i otporan hardver. Zašto? Zato što ušteda i fleksibilnost koju nudi SDS može biti ostvarena ili pak ugrožena upravo zbog hardvera. Na primer:

Pouzdanost: iako SDS ne zahteva hardver najvišeg cenovnog ranga, zavisi od kvaliteta uređaja. U suprotnom, ušteda može biti izgubljena zbog otežane produktivnosti koju prouzrokuje hardverska greška
Performanse: idealno, hardver dizajniran za SDS pruža performanse iz fleš i disk nivoa. Ovo omogućava prelazak između hardverskih platformi interno i automatski.
Skalabilnost: čak i sa SDS-om, trebalo bi da imate sistem koji podržava različit tip medija koji mogu da idu do velikih kapaciteta – bez uticaja na performanse.
Fleksibilnost: najbolje je imati rešenje koje nudi odvojeno usluge sa podacima – poput „thin provisioning“, „snepšot“ i replikacije. Gomilanje ovih opcija na jednom mestu može da se nađe na putu SDS usluzi.

Pročitajte i:  Toshiba priprema hard diskove kapaciteta preko 30TB

PCPress.rs ImageSSD-ovi: pametniji izbor

Da li su SSD-ovi bolji od HDD-ova kada se koristi SDS?

To zavisi od tipa zadatka koji se ispunjava i od toga koji su resursi potrebni uređajima. Međutim, pošto su brzina, performanse i pouzdanost veliki faktori u SDS-u, većina eksperata iz industrije preporučuje ili kombinaciju HDD-ova i SSD-ova ili potpuno SSD-orijentisane sisteme.

Zašto su SSD-ovi bolji izbor od hard-diskova?

 • Brži pristup – do 100 puta
 • Otporni na udarce i vibracije
 • Izdržavaju ekstremne temperature
 • Koriste manje energije
 • Rade na manjoj temperaturi i prave manje buke
 • Nemaju pokretnih delova pa su otporniji

Kompletiranje sistema

Softverski definisano skladištenje podataka je koncept koji evoluira neverovatnom brzinom, sve je popularniji zahvaljujući svojoj fleksibilnosti i uštedi koju nudi. Međutim, kako biste dobili maksimum iz SDS-a, potrebno je da imate pouzdan, siguran hardver spreman za SDS. Kombinujući ta dva, vaša organizacija će imati stabilnu strategiju za skladištenje u budućnosti, a vaš IT tim će dobiti mogućnost da kontroliše ogromne količine podataka i transakcija.

Kompanija Kingston Technology nudi veliki izbor proizvoda za vaš sistem – memorije, SSD-ove i još mnogo toga.

Posetite www.kingston.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,