“Državna tajna” konačno uručena Povereniku za informacije o javnog značaja

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primio je danas, 6. juna direktora Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka, Goran Matić,  koji mu je uručio bezbednosni sertifikat za pristup i korišćenje tajnih podataka najvišeg stepena – “Državna tajna”. Ovo je, nakon stupanja na snagu Zakona o tajnosti podataka, treći put da Poverenik dobija ovaj, najviši bezbednosni sertifikat. Inače, izdavanje ovog sertifikata podrazumeva prethodnu posebnu bezbednosnu proveru, najrigorizniju od onih koje su predviđene Zakonom.

PCPress.rs Image

Izdavanjem sertifikata je okončana situacija u kojoj je, bar privremeno, poverenik bio lišen jedne od formalnih pretpostavki nužnih za obavljanje funkcije. Poverenik je, prethodno, javno izrazio nerazumevanje i nezadovoljstvo činjenicom što se bezbednosna provera, uz kršenje relevantnih odredbi Zakona o tajnosti podataka, prolongira od strane Bezbednosno-informativne agencije, bez opravdanih razloga. Izdavanje ovog sertifikata je, makar i sa zakašnjenjem, nužan odgovor na reakcije javnosti uključujući i poslanička pitanja, kao i na ukazivanje i kritike da je nedopušteno bez opravdanih razloga ograničavati mogućnosti za vršenje funkcije jedne nezavisne kontrolne institucije.

Izdavanje sertifikata je uz to pravi, dobar odgovor na negativnu kampanju koju su u saradnji sa par tabloida vodila neka ministarstva protiv Poverenika. Da bi prikrila ili relativizovala propuste i nezakonitosti u svom radu na koje je Poverenik ukazivao, nisu se ustručavali, da zloupotrebljavajući nastalu situaciju, čak u zvaničnim saopštenjima za javnost iznose neistine da je povereniku “bezbednosni sertifikat uskraćen iz zakonom predviđenih razloga”, što je svakako daleko ispod najnižeg prihvatljivog ponašanja u odnosima između državnih organa.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,