ePlaneta

Dug put do reprinta

Luksuzno odštampani reprint Računara u vašoj kući je krajem februara krenuo u ruke nestrpljivih pretplatnika. Finalni dani pripreme publikacije bili su uzbudljivi, naučili smo puno o primeni veštačke inteligencije u obradi slika, a naišli smo i na jednu misteriju…

PCPress.rs Image

Veliki posao uspešno priveden kraju – upravo je to bio opšti utisak kada su Računari u vašoj kući, umetak i prateća publikacija krenuli put štamparije. Da, trebalo je još dizajnirati fascik­lu u koju će sve to biti spakovano i vakumirano. Četvrt veka razmišljanja i pripreme i dva meseca intenzivnog rada na završetku preloma krunisani su luksuznom monografskom publikacijom u kojoj će, sigurni smo, brojni pretplatnici uživati.

Tačka na i

Prelom teksta za Računare bio je obiman, ali uglavnom rutinski zadatak, otkako smo našli font Heidelberger Druckmaschinen AG koji je praktič­no identičan fontu korišćenom u originalnoj publikaciji. Prelom teksta je pre 40 godina bio rudimentaran, pa je samo trebalo proveravati dužinu redova i podelu reči na slogove. Najzad, svakog meseca prelamamo gomilu teksta za časopis PC, to smo barem naučili…
Problem su predstavljale slike iz Računara koje su, kratko rečeno, katastrofa. Loše skenirane, još gore od­štampane, dobrim delom u crno-beloj tehnici – od 96 strana knjižnog bloka Računara samo je 26 bilo u boji. Čak i kad koliko-toliko sredite sliku u Photoshop-u, ona i dalje deluje prilično jadno nasred sjajno odštampane strane sa kontrastnim tekstom.

Moguće rešenje ponudio nam je kolega Pavle Peković – najnovija verzija Photoshop-a ima AI alate za oporavak starih slika i njihovo bojenje. Sličnih servisa ima i na Internetu, pa uz skromno plaćanje možete da isprobate razne varijante. Pavle je uložio dosta vremena u sređivanje slika i rezultati su se itekako videli. AI možda ne zna kako je slika izgledala u svom (kolor) originalu pa će teško pogoditi sve boje, ali je ono što na kraju nastane nekako „pitomije“ za gledanje i ostavlja znatno bolji utisak. Dobar primer je veliki crtež nekog zamišljenog računarskog okruženja sa strane 23.

Pročitajte i:  Komentar: Kraj jedne legende

Do zadnjeg trenutka smo se trudili da lociramo originalne slike korišćene u Računarima, znajući da nam svaki takav „pronalazak“ rešava problem ružne sive mrlje na nekoj od strana reprinta. Naime, u doba kada su Računari nastajali nije se vodilo računa o autorskim pravima, pa su slike „pozajmljene“ iz britanskih računarskih časopisa, gde su mahom bile štampane u veoma kvalitetnoj tehnici. Nažalost, ti originali nisu sačuvani, kao ni informacija odakle je šta preuzeto. Stari brojevi računarskih časopisa su danas uglavnom javno dostupni na archive.org i drugim sajtovima, ali to ne znači da je lako naći konkretnu sliku.

Nedosanjani san“ ostala je velika slika štampača na strani 38 – sređena je koliko se moglo i blago ofarbana, ali i dalje deluje kao crna fleka. Što se ostalih strana tiče, upornost je dala rezultate: poslednjih dana smo pronašli slike gomile dodatnog hardvera za ZX-81 i Spectrum u raznim Sinclair časopisima, pa smo spektakularno unapredili izgled poglavlja o periferijskoj opremi.

Misterija strane 46

U finalnu kontrolu pred odlazak izdanja u štampu bila je uključena čitava Redakcija, svako je „vrteo stranice“ PDF-a i tragao za eventualnim sitnim greškama. Greška koju je primetila koleginica Vesna Čarknajev bila je krupna: dve slike u dnu strane 46 su zamenjene. Zvučalo je neverovatno, a pogled na skenirane Računare u vašoj kući pokazao je da su slike na pravim mestima. Kako je to moguće?

Pročitajte i:  Biblioteka Galaksija

Računari u vašoj kući su izašli krajem 1983. godine i prvi tiraž od 30000 primeraka je za desetak dana rasprodat, pa je doštampano još 30000. Pola godine kasnije, kada su već izašli Računari 2, pokazalo se da tržište koje se upravo formira traži „početničke“ informacije, pa su Računari u vašoj kući po drugi put doštampani. Ovo izdanje se razlikuje po crvenoj markici na naslovnoj strani kao i po tome što je obrisan kupon za popust pri kupovini prvih 100 kompleta Galaksije sa strane 65, ali sam do juče smatrao da je sve ostalo identično. Osim onoga što nije – dve slike na strani 46 su zamenjene, što je Vesna primetila pošto je poredila novi reprint sa reprintom iz septembra 1984, koji je imala na papiru.

PCPress.rs Image
Problematična strana 46

Na strani 46 je jedan od (dva) oglasa objavljenih u Računarima u vašoj kući. Stranicu je zakupila Iskra Delta da bi predstavila svoj računar PARTNER, ali i komentarisala u tadašnjoj javnosti česte tvrdnje da je proizvodnja OEM računara „šrafciger industrija“. Oglas je realizovan u vidu teksta koji je potpisao dr Anton P. Železnikar, savetnik generalnog direktora. I upravo se njegova fotografija nalazila u donjem desnom uglu stranice.

To što su slike zamenjene u reprintu iz septembra 1984. bi po nekoj logici značilo da je u originalu napravljena greška, pa da je ona posle isp­ravljena, možda posle intervencije iz Iskra Delte. Ali nama je izgledalo da su slike u originalu ispravne – poredili smo slike prof. Železnikara koje smo našli na Internetu i zaključili sa priličnom verovatnoćom da je on na slici ispod koje je i potpisan. Za svaki slučaj smo napisali poruku i njemu, zamolivši za razjašnjenje, ali odgovora još nema, što i nije neobično ako znamo da profesor Železnikar, jedna od legen­di slovenačke računarske scene, danas ima 95 godina. Najzad smo ostali pri originalnoj varijanti, a pitanje zašto je neko razmenio slike (ali ne i potpise) u prvom reprintu ostaje bez odgovora. Misterija.

Čak i kad koliko-toliko sredite crno-belu sliku u Photoshop-u, ona i dalje deluje prilično jadno nasred sjajno odštampane strane sa kontrastnim tekstom. AI možda ne zna kako je slika izgledala u svom (kolor) originalu pa će teško pogoditi sve boje, ali je ono što na kraju nastane nekako „pitomije“ za gledanje i ostavlja znatno bolji utisak

Naručite Računare!

Reprint publikacije Računari u vašoj kući (100 strana) je deo luksuzno odštampane monografske publikacije u kojoj dobijate i specijalni dodatak sa uputstvom za korišćenje Galaksijinog bejzika (32 strane) i prateću publikaciju koja govori o razvoju domaće računarske scene i obuhvata projekat samogradnje nove Galaksije (48 strana). Sve to je spakovano u fasciklu koja će ukrasiti vaš orman sa knjigama. Publikaciju možete da naručite na sajtu racunari.com – isporučujemo je odmah, preporučenom pošiljkom.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com