Zebra

Dvadeset pet navika koje vas mogu skupo koštati

smiley_11. Niste instalirali antivirus softver

Mislite da ćete se izvući bez ikakvog antivirus programa time što pazite na koje sajtove idete i čije mejlove otvarate? To nije dovoljno, instalirajte neki program, bilo koji, kako biste se zaštititili od loših momaka koji stalno traže nove žrtve. Za početak, možete čak daunlodovati neki besplatan antivirus.

2. Ne pravite bekap

Začudo, svi koji priznaju da ne bekapuju sadržaj svog kompjutera, uvek počnu rečima: „Znam da to nije pametno, ali…“ Svaki hard-hard disk ima vek trajanja i jednog dana će prosto prestati da radi. Uključujući i vaš! Zato počnite da bekapujete.

3. Ostavljate bekap gde stignete

Lopov je provalio u vaš stan i ukrao vam laptop. Ništa strašno, bekapovali ste projekat na kojem radite već dve nedelje. Ali ukrao je i eksterni hard-disk zato što je stajao odmah pored kompjutera! Čuvajte podatke na više mesta ‒ što dalje od kompjutera i radnog stola.

4. Odgovarate na spam

Zašto se spameri uopšte gnjave svojom podlom rabotom? Zato što im dovoljno ljudi odgovori da bi im se isplatilo. I da, ako kliknete na link „remove me“, to se računa kao odgovor.

5. Šetate s uključenim laptopom

Odneli ste uključen kompjuter od dnevne do spavaće sobe? Ništa strašno. Ali uopšte nije naivno kada ga samo zatvorite i nosite od posla do kuće bez obzira da li je položen na zadnjem sedištu ili se trucka u autobusu ili na vašem ramenu dok hodate. Laptop se lako može pregrejati u skučenom prostoru, a naročito u torbi. Podesite ga da se sasvim isključi kada spustite poklopac.

6. Koristite laptop u krevetu

Možete slobodno koristiti laptop u krevetu pod uslovom da ga ne spuštate na pokrivač. Jastuci i prekrivači mogu blokirati ventilacione otvore, što dovodi do pregrevanja i kvarenja kompjutera. Stavite ga na poslužavnik ili knjigu.

7. Štampate sve

Već imate digitalne kopije ‒ zašto biste sve štampali? Čak i formulari koje je potrebno potpisati često prihvataju „digitalni potpis“ koji se može napraviti u programu Microsoft Paint. Čuvajte završene fajlove u obliku PDF-a zbog lakšeg prenosa i čuvanja.

8. Nosite fotoaparat na plažu

Dovoljno je jedno zrnce peska da vam upropasti aparat. Ako baš morate da fotografišete na plaži, stavite ga u vodootpornu futrolu.

9. Ostavljate laptop u kolima

Lopovi vrebaju na parkinzima i čekaju lepo odevene poslovne ljude da ostave torbu s laptopom u kolima, bar na nekoliko minuta. Sve što treba da urade jeste da polome prozor i uhvate maglu za deset sekundi. Možda mislite da ste ih nadmudrili time što ste stavili laptop u prtljažnik. Ali da li ste to učinili tek kada ste stigli na odredište? Još je lakše obiti prtljažnik nego razbiti prozor. Ako vas zaista mrzi da nosite laptop sa sobom, bar ga stavite u prtljažnik pre nego što stignete na odredište.

10. Čuvate sve mejlove

Čuvate sve mejlove koje ste ikada dobili po hronološkom redu? Iako imate kompletnu istoriju svoje onlajn komunikacije, zasigurno nećete moći da nađete nešto važno kada vam bude zatrebalo. Organizujte inboks pomoću foldera i nemojte se ustručavati da nekada pritisnete taster „delete“.

11. Niste naučili skraćenice na tastaturi

Verovali ili ne, još postoje oni koji ne znaju čemu služe Ctr+C i Ctr+V. Svakako ne morate znati sve skraćenice, ali što ih više zapamtite ‒ brže ćete završavati poslove.

12. Instalirali ste previše programa

Zašto vam je kompjuter tako spor? Zato što ste instalirali previše programa, a neki su čak istovetni. Većina takvih aplikacija ostavlja tragove koje je nemoguće otkloniti. Pokušajte da deinstalirate što više suvišnih programa i bićete iznenađeni brzinom svog kompjutera.

13. Bacate račune i garantne listove

Iako se po pravilu proizvodi kvare odmah po isteku garantnog roka, povremeno se desi i da se ranije pokvare. Sve bi moglo lako da bude rešeno ‒ da ste sačuvali račun, garantni list ili originalnu ambalažu. Čuvajte sve papire u fascikli, a ambalaža ne zauzima mnogo mesta u ostavi.

14. Čekate u redu za nove modele

Sećate se kada ste cele noći čekali u redu kako biste bili prvi u kraju koji ima PlayStation 3? Mora da ste bili veoma ponosni. Ali uređaj će podjednako dobro raditi i dvadeset četiri sata kasnije.

15. Udarate kompjuter

Kompjuter iz nekog razloga ume da izludi čoveka. Ljutite se, vičite, psujte ali nemojte udarati svoj kompjuter. Ako budete morali da date nekoliko stotina evra za novi, samo ćete se osećati još gore a prvobitni problem neće nestati.

16. Ne vodite računa gde čuvate važne fajlove

Kao i kada je reč o računima, ličnim ispravama, fotografijama, trebali biste da napravite nekoliko foldera u kojima ćete čuvati svoje projekte. Uopšte se ne isplati gubiti vreme na dugo traganje za fajlom koji vam je trenutno potreban po nepreglednoj hrpi na računaru.

17. Razmećete se kuda ćete putovati

Pored prijatelja koje ste uživo obavestili da odlazite na put, nema potrebe to objavljivati celom svetu. Mnogi su na svojim facebook profilima objavili da odlaze na zasluženi odmor i zatekli opustošen stan po povratku. Uostalom, razmetanje će biti efikasnije kada se vratite i okačite sve one lepe fotografije na profil.

18. Slepo verujete vikipediji

Kada vam je potrebna neka činjenica, najbrže ćete je pronaći na ogromnom vebsajtu koji svako može da uređuje po svom nahođenju. Ako već volite da koristite vikipediju, kliknite na linkove u fusnotama na dnu strane kako biste dobili verodostojne podatke.

19. Objavljivanje luckastih fotografija

Pre nego što na svoj facebook profil postavite fotografije s vesele terevenke, pogotovo ako ste na navodnom bolovanju, podesite podešavanja kako bi samo vaši prijatelji mogli da ih vide. A ako vam je šef među prijateljima, ručno podesite ko sve može da vidi vaše fotografije i komentare svaki put kada objavite nešto kompromitujuće. Najbolje je čak imati privatni i službeni nalog ‒ previše preplitanja nije preporučljivo.

20. Verujete prodavcu

Da se dobro razumeju u tehniku, sigurno ne bi šetali po prodavnici i nudili vam pomoć. Pre kupovine novog uređaja, potražite savet prijatelja koji su stručni ili pogledajte nekoliko sajtova. Nemoguće je očekivati da prodavci znaju sve o svakom proizvodu ‒ osim onoga što piše u katalogu. Na kraju krajeva, zašto bi znali?

21. Ne obraćate pažnju na specifikacije

Danas postoje tri klase svakog proizvoda ‒ osnovna, prosečna i „najjača“, a svaku prati odgovarajuća cena. Međutim, najjača verzija retko može da uradi nešto što ne može i osnovna ili ima aplikacije koje vam zaista nisu potrebne. Ali vi ipak kupite najskuplji model zato što niste pročitali specifikaciju. Drugi put budite pažljiviji ‒ isplati se!

22. Koristite jednu lozinku za sve naloge

Dovoljno je da neko otkrije samo jednu lozinku i imaće pristup svim vašim nalozima. Teško je zapamtiti lozinke za svaki nalog, ali smislite bar nekoliko i nećete imati glavobolju.

23. Imate samo jednu mejl adresu

Nemojte davati poslovni mejl osobama koje ste upoznali u nekom klubu, sumnjivim Web servisima i raznim sajtovima koji vam šalju svakojake vesti. Gmail je izmišljen kako biste imali rezervni mejl koji možete proveravati jednom nedeljno.

24. Ne zaključavate smartphone

Ako vaš telefon dospe u pogrešne ruke, prvo što će srećni nalazač uraditi jeste da obavi što više međunarodnih poziva. Možda čak i da pozove neki hotline servis radi razonode. To možete sprečiti time što ćete jednostavno uneti PIN u telefon.

25. Komentarišete onlajn

Verovatno imate savršen odgovor da osporite neku stavku s ovog spiska. Vreme je novac ‒ ne bi trebalo da ga rasipate na komentarisanje svega što pročitate!

Izvor: IT World

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: