Tesla otpušta više od 10% radnika

Tesla se pridružila nizu kompanija koje su u poslednje vreme sprovele velika otpuštanja. Kompanija otpušta „više od 10 odsto“ svoje radne snage; kompanija je imala više od 140.000 zaposlenih u decembru 2023. godine. Publikacija je videla interni memorandum u kome se navodi procenat, iako nije naveden tačan broj pogođenih poslova. Izvor je takođe rekao Rojtersu da su neki zaposleni već obavešteni, što ukazuje da su otpuštanja već počela.

PCPress.rs Image

Smanjenje troškova i povećanje produktivnosti

„Dok pripremamo kompaniju za našu sledeću fazu rasta, izuzetno je važno sagledati svaki aspekt kompanije radi smanjenja troškova i povećanja produktivnosti“, navodno je napisao izvršni direktor Tesle Elon Musk u memorandumu. „Kao deo ovog napora, uradili smo temeljnu reviziju organizacije i doneli tešku odluku da smanjimo broj zaposlenih za više od 10 procenata na globalnom nivou.

Početkom februara se pojavila informacija da je kompanija pitala menadžere koje su pozicije zaposlenih od suštinskog značaja, sugerišući da su otpuštanja neizbežna. Proizvođač automobila je takođe otkazao dvogodišnje revizije učinka za neke radnike.

Pročitajte i:  Tesla okončava dugotrajni pravni spor zbog rasne diskriminacije sa bivšim zaposlenim 

Od 2020. godine, Tesla je efektivno udvostručila broj zaposlenih i završila 2023. sa više od 140.000 zaposlenih. Iako je tokom godina sprovela nekoliko ciklusa otpuštanja (uključujući desetine radnika u Autopilot timu pre godinu dana), radna snaga kompanije porasla je za oko 10 procenata samo u 2023. godini.

Tokom Teslinog poziva o kvartalnoj zaradi u januaru, izvršni direktor Elon Musk je primetio da se kompanija nalazi između „dva velika talasa rasta“. Prvi je bio popularnost Modela 3 i Y. Sledeći je jeftiniji EV u koji kompanija polaže nade. To bi trebalo da stigne krajem 2025. godine. Musk kaže da kompanija planira da otkrije svoj robotaksi 8. avgusta.

Musk je upozorio investitore da očekuju “znatno niži” rast prodaje ove godine, što je možda podstaklo napore za smanjenje troškova kako bi ih smirili. Zaista, Tesla je zabeležio pad prodaje u prva tri meseca 2024. godine. Isporuke su pale za osam odsto u odnosu na isti period prošle godine i 20 odsto u odnosu na prethodni kvartal. Kompanija bi trebalo da prijavi zaradu i prodaju za prvi kvartal 2024. u narednim danima.

Pročitajte i:  Tesla opoziva 125,000 vozila zbog problema sa kaiševima

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *