Kad notifikacije podsećaju na ono što želimo da zaboravimo

Ponekad nas sačekaju notifikacije čiji je jedini cilj da nas podsete na stvari koje bismo najradije zaboravili. Novinarka  Joanna Nelius za Mashable piše o jednom takvom slučaju, a svima nam je poznato koliko je neprijatno kad nas na silu podsećaju na stvari kojima je mesto u prošlosti.

PCPress.rs Image

Nelius piše da ju je jednog jutra sačekao mejl od Legacy.com koji je trebalo da je podseti na smrt bliskog prijatelja. Najveći problem je to što je poruka bila hladna: „Važno je kada nas pamte. Cveće koje ste poslali prošle godine je bilo divan gest, uteha i podrška“. Cveće nije poslala, zasadila je drvo u znak sećanja. Sasvim je sigurno da Nelius nije zaboravila bolan događaj, ali je sterilna poruka nešto što joj uopšte nije koristilo.

Tu su i druge aplikacije – Microsoft OneDrive, Huawei i mnogi drugi korisnike podsećaju na stare fotografije, često na one koje su zaboravili s razlogom. „Na ovaj dan“ je tako rečenica od koje mnogi strepe – retko ko želi da se seti trenutaka provedenih s nasilnim partnerom ili bilo kojom drugom osobom koja je za sobom ostavila traume. Postoje stvari koje se ne pamte s razlogom.

Pročitajte i:  Komentar: Termos kao TikTok statusni simbol
PCPress.rs Image

Notifikacije mogu da nam zauzmu ceo život. Istina je da možemo da ih isključimo, ali bi logičnije bilo da možemo da se oslanjamo na njih bez straha da će nas povrediti. Kao što nam ne bi bilo prijatno da nam neko priče na ulici s transparentom na kojem piše nešto poput „Hej, sećaš li se svog nasilnog partnera? Pamtiš li prijatelja koji te je izneverio? Ovo je dan kad ti je umrla majka!“, tako nam ne gode ni notifikacije ovog tipa.

Obaveštenja su dragoceni alati, ali kada ih je previše mogu da nam ugroze zdravlje. Kada ih je premalo možemo da zaboravimo nešto što je stvarno važno. Potrebna su nam rešenja.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *