Data centri 2024

Microsoft uklanja još jedan alat iz Control Panel-a Windowsa 11

Iz Control Panel Windowsa, još jedan ključni deo, stranica sa fontovima, prelazi u aplikaciju Settings.

PCPress.rs Image

Control Panel stranica sa fontovima premešta se u Settings aplikaciju 

Control Panel još uvek nije na putu nestanka, ali usmerava korisnike ka aplikaciji Settings za sve više funkcija. A sada, izveštaji sugerišu da ćete kasnije ove godine, ako pokušate da otvorite stranicu sa fontovima iz Control Panel-a, automatski biti preusmereni u aplikaciju Settings.

Stranica sa fontovima trenutno se može pronaći na sledećoj lokaciji:

Control Panel > Appearance and Personalization  > Fonts

Ovo je najnoviji razvoj u kontinuiranom procesu migracije koji Windows Latest dokumentuje već nekoliko godina, a koji je rezultirao premeštanjem funkcija iz Control Panel-a u aplikaciju Settings. Windows Latest izveštava da Microsoft trenutno ne izgleda da ima planove da potpuno ukloni Control Panel iz redovnih verzija Windowsa 11.

Sledeća verzija upravljanja fontovima u Windowsu 11

U aplikaciji Settings, postojaće moderan menadžement interfejs za upravljanje fontovima i radi će slično kao njegov prethodnik iz Control Panel-a. Trenutno, postoji stara verzija stranice sa fontovima koja još uvek postoji i može se pronaći u Control Panel-u, a može se locirati pomoću pretrage u Windowsu.

Pročitajte i:  Notepad konačno dobija dugo željene funkcije

Ovde možete pregledati fontove dostupne na vašem sistemu i koristiti staru stranicu za upravljanje fontovima.

Međutim, Microsoft želi da korisnike usmeri ka aplikaciji Settings za upravljanje fontovima i Windows Latest piše da će Fontovi biti potpuno uklonjeni iz Control Panel-a u budućem ažuriranju Windowsa. Umesto toga, korisnici će biti preusmereni na Settings > Personalization > Fonts, gde se nalazi nova stranica sa fontovima.

Ovo će biti primetna promena, ali ne bi trebalo da bude previše ometajuća, jer očigledno ima sve funkcionalnosti i karakteristike stare stranice. Takođe, buduće ažuriranje verovatno neće odmah ukloniti stari Control Panel stranice sa fontovima, pa će korisnici i dalje moći da je pronađu u C:\Windows\Fonts unutar File Explorera.

Ako vas posebno nervira ova promena i želite da zadržite klasičan interfejs, možete napraviti prečicu na vašoj stranici Settings koja će otvoriti gore navedenu lokaciju u File Exploreru.

Opet, Microsoft je prilično uporan u tome da želi da korisnici naviknu na upravljanje fontovima putem Settings-a, i kada je Windows Latest otvorio stranicu sa fontovima u File Exploreru, dobio je ovu poruku:

Pročitajte i:  Microsoft Copilot AI će uskoro moći da se pokreće lokalno

“Ova stranica je odvojena od Control Panel za fontove. Za više fontova, idite na stranicu Fontovi u aplikaciji Settings.”

Mnogi korisnici su navikli na Control Panel, koji je bio deo Windowsa od samog početka u verziji iz 1985. godine, tako da Windows Latest misli da će ostati ovde. Ono što će se promeniti jeste da će sa svakom novom funkcijom koja je migrirana iz Control Panel u aplikaciju Settings, korisnici biti preusmereni na novu analognu stranicu u Settings.

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *