ERP 2024

E Ink najavio revolucionarni kolor e-paper ekran

Kompanija E Ink postala je poznata pre skoro dve decenije, predstavljanjem istoimenog ekrana. On je uveo revoluciju u svet displeja, jer je trošio energiju samo kada su se vršile promene. Ipak ovi ekrani imali su i brojne mane – jedna od njih bila je spor odziv (koji se do današnjeg dana značajno ubrzao), dok je druga bitna mana bila nedostatak boja. Suštinski, svi dosadašnji E Ink ekrani su monohromatski, sposobni da prikažu samo određen broj nijansi sive boje.

PCPress.rs Image

Tome će uskoro, izgleda doći kraj. E Ink je predstavio svoj novi, opet možemo da kažemo revolucionarni ekran, Spectra 6, elektronski papir u boji. Kolorni e-paper ekrani postoje već neko vreme, ali prve verzije bile su prilično limitirane po pitanju palete boja i uglavnom su upotrebljavani za prikaz statičnih slika. Jedna od njihovih primena bila je za ispis cena u pojedinim prodajnim lancima. Nakon toga su predstavljeni ekrani veličine postera sa punim prikazom boja, ali su bili veoma spori (da ne kažemo neupotrebljivi). „Generisanje“ slike na takvim ekranima moglo je da potraje i po nekoliko desetina sekundi. Drugim rečima, iako kolorni E Ink ekrani postoje već neko vreme, jednostavno nisu bili dovoljno dobri za masovnu i sveobuhvatnu upotrebu.

Zahvaljujući Spectra 6 ekranu to bi moglo da se promeni. Specifikacije još uvek nisu zvanično dostupne, ali se zna da će se ovi ekrani proizvoditi u više dimenzija i odnosa stranica, kao i da će im rezolucija biti do 200 piksela po inču. Zna se i da će jedna kapsula imati šest različitih boja smeštenih u zasebnim mikrokapsulama, koje će pobuđivati različiti električni impulsi. Ne zna se koliko će boja Spectra 6 moći da reprodukuje, ali demo slike koje je kompanija objavila ukazuju da će ovi ekrani po kvalitetu prikaza boja biti veoma blizu LCD ekranima. Takođe, nije poznata ni brzina osvežavanje ovih ekrana, ali E Ink navodi da je sposoban da prikazuje dinamičke video poruke.

I naravno, proći će bar još nekoliko godina pre nego što Spectra 6 tehnologija stigne do finalnih proizvoda, pa je stoga suviše rano da se razmišlja o potencijalnoj ceni.

Izvor: Gizmodo

Facebook komentari: