e-kapija: Božidar Đelić otvorio Treću informatičku olimpijadu Srbije

bozidar_djelic_2_090309 Ministar za nauku i tehnološki razvoj Srbije Božidar Đelić otvorio je u Beogradu Treću informatičku olimpijadu Srbije i obećao da će Srbija nastaviti da ulaže u nauku kako bi mladi ostali u zemlji.

Đelić je naveo da na najvećem računaru na svetu – "maren ostrum", u Španiji od 200 inženjera radi 27 stručnjaka iz Srbije, a da je u centrali kompanije "Microsoft" zaposleno 300 srpskih inženjera.

Posle takvih primera možemo da budemo zadovoljni, ali i zabrinuti zato što imamo toliko naših ljudi koji se nalaze van granica Srbije – kazao je Đelić i dodao da su oni "kao dragulji i da će ih Srbija vraćati jednog po jednog".

On je dodao da je cilj da mladi stručnjaci ostanu u zemlji, što se neće, kako je rekao, postići "praznim parolama".

Ministar je najavio da će 27. juna biti predstavljen nacrt strategije u domenu nauke i tehnologije kojom će biti određeni prioriteti u toj oblasti.

Prema njegovim rečima, Srbija pregovara sa Evropskom investicionom bankom o zajmu od 150 mil EUR za infrastrukturu u domenu nauke.

Pročitajte i:  Microsoft najavljuje Proteus Controller 

– Izgradićemo i novi kampus za Matematičku gimnaziju, uložićemo 10 mil EUR za razvoj superračunara, izgradićemo i nekomercijalne stanove u Bloku 32 kako bi dobili jeftin stan i odlučili da ostanu u zemlji – rekao je ministar.

Na Trećoj informatičkoj olimpijadi Srbije učestvuje 25 učenika srednjih i 21 učenik osnovnih škola.

Sa tog takmičenja izabraće se četiri učenika koji će predstavlajti Srbiju na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi koja će biti odražana od 5. do 12. avgusta u Bugarskoj, u Plovdivu.

Informatičku olimpijadu organizuju Ministarstva prosvete i nauke i tehnološkog razvoja i Društvo matematičara Srbije, a domaćini olimpijade su Računarska gimnazija i Računarski fakultet iz Beograda.

Izvor: e-kapija

Treća Informatička olimpijada Srbije je završena. Pročitajte ko su pobednici koji čine naše timove u daljim takmičnjima.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: