EBRD: Želimo da izađemo iz Komercijalne banke

U momentu kada se očekuje strateški partner za Komercijalnu banku, o čemu je pcpress.rs već pisao, EBRD je najavio izlazak iz vlasništva ove banke. Jedan od razloga za ovu odluku je i činjenica, kako navode u EBRD-u, da su ciljevi i operacije preduzeća u državnom vlasništvu često pod uticajem političkih faktora, što utiče da njihove performanse budu slabije od konkurencije u privatnom sektoru. Takva preduzeća zahtevaju finansijsku podršku države ili pružaju usluge slabog kvaliteta.

PCPress.rs Image
EBRD ima 24,43% akcija Komercijalne banke

EBRD podržava privatizaciju ili komercijalizaciju državnih preduzeća, jer obe ove aktivnosti ako su sprovedene kako treba i transparentno, mogu doprineti unapređenju korporativnog upravljanja, finansijskim rezultatima i boljem kvalitetu usluga, rekli su u EBRD-u odgovarajući na pitanje zašto izlaze iz vlasništva Komercijalne banke. U vlasništvu države je 41,74% akcija Komercijalne banke, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) poseduje 24,43% kapitala, a IFC, kao deo Svetske banke 10,15%.

Očekuje se da će finansijski savetnik, francuski Lazard, do kraja juna predložiti najbolju moguću strategiju i način prodaje akcija Komercijalne banke. EBRD ima i opciju. To je mehanizam koji obavezuje državu da otkupi akcije EBRD i ostalih inostranih akcionara po unapred dogovorenoj ceni od oko 240 miliona evra, ukoliko država ne pokrene privatizaciju ili EBRD nije zadovoljan privatizacijom. EBRD je Komercijalnu dokapitalizovao u dva maha, 2006. sa 70 miliona evra, a posle nekoliko godina sa još 50 miliona evra.

PCPress.rs Image
Siniša Mali, ministar finansija, očekuje najmanje dva zainteresovana kupca Komercijalne banke

Meseca dana nakon što je Ministarstvo finansija odabralo savetnika za izbor strateškog partnera za prodaju Komercijalne banke, ministar Siniša Mali je početkom marta izjavio da očekuje najmanje dve ponude koje ispunjavaju uslove. „Očekujem najmanje dve referentne ponude i najbitnije je da proces bude transparentan. U međuvremenu kompanija Lazard će pripremiti dokumentaciju i ukazati državi na najbolje opcije. Ko su potencijalni partneri za sada zaista ne znam, važno je samo da oni ispunjavaju uslove koje je propisala Narodna banka Srbije“, istakao je Mali. Tom prilikom ministar Mali je rekao da će u maju biti raspisan tender za pronalaženje strateškog partnera Komercijalne banke, te da očekuje da će ceo postupak biti završen do kraja godine.

U to vreme tržišna vrednost Komercijalne banke na Beogradskoj berzi je bila oko 350 miliona evra. Pre početka finansijske krize 2008. godine vrednost ove banke je dostizala dve milijarde evra. U prvih devet meseci prošle godine banka je ostvarila odličan rezultat u poslovanju i zabeležila dobitak pre oporezivanja u iznosu od šest milijardi i 512 miliona dinara, odnosno 55 miliona evra. Kada je u pitanju stabilnost poslovanja, banku karakteriše natprosečna likvidnost i kapitalizovanost. O tome govori pokazatelj adekvatnosti kapitala koji je veći od 29% i značajno je iznad regulatornog limita koji propisuje Narodna banka Srbije. Prethodnih meseci se spekulisalo da je za kupovinu Komercijalne banke, u kojoj je država najveći pojedinačni akcionar, zainteresovano nekoliko investitora, među kojima ima i domaćih i stranih kompanija.

Izvor: Blic

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,

1 thoughts on “EBRD: Želimo da izađemo iz Komercijalne banke

  • 05. 04. 2019. at 11:42
    Permalink

    A EBRD nema veze sa politikom? hahaha. Isto fora kao prica za privatizaciju medija, vidimo koliko privatni mediji “nemaju veze sa vlastima”. Jel ima neki vlasnik banke ili medija da je protiv vlasti? Nema. Bankare zanima profit a ne sukob sa vlastima, zato bankari finansiraju politicke partije.

Comments are closed.