Edge želi da napravi snimke ekrana svake veb stranice koju posetite, evo zašto i kako da to onemogućite

Microsoft Edge ima brojne funkcije koje poboljšavaju iskustvo pregledanja. 

PCPress.rs Image

Neke funkcije su u najboljem slučaju zbunjujuće na prvi pogled

Na primer, Startup Boost osigurava da se Edge pokreće trenutno, a poboljšano prikazivanje teksta daje bolje fontove u Windows-u. Ova, pored još nekoliko, ističu Edge među konkurentima. Međutim, neke usluge su u najboljem slučaju zbunjujuće na prvi pogled.

Evo još jednog: predstojeće izdanje će dodati prekidač koji omogućava Edge-u da pravi snimke ekrana svake stranice koju posetite. I ne, to nije pretpostavka poput mamca za klikove: Microsoft jasno kaže da želi da snimi ekran svega što gledate na mreži.

Microsoft Edge 117, trenutno dostupan za testiranje na kanalima Canary i Dev, ima novi prekidač pod nazivom „Save screenshots of site for History“ sa sledećim opisom:

Napravićemo snimke ekrana sajtova koje posećujete i sačuvaćemo ih tako da možete brzo ponovo da posetite sajt koji želite iz istorije.

Uključivanje funkcije će vam omogućiti da ponovo posetite bilo koju stranicu iz istorije pregledanja bez internet veze. Drugim rečima, dobijate ugrađenu uslugu nalik servisu za oflajn čitanje. Osim toga, moći ćete da pređete kursorom preko veb stranice u istoriji da biste pregledali njenu sličicu.

Pročitajte i:  Microsoft izdaje novo upozorenje za 70% svih korisnika Windows-a

To zvuči sjajno i korisno – nema više preuzimanja ekstenzija trećih strana ili aplikacija za čitanje stranica van mreže (nešto što je Apple uveo u Safari pre mnogo godina). Međutim, Microsoft ponovo pada na testu sa zbunjujućim imenom i opisom funkcije.

Ne možete kriviti prosečnog potrošača za lažne pretpostavke nakon čitanja o usluzi koja pravi snimke ekrana svake veb stranice bez izuzetka. Nema dodatnih informacija o privatnosti, šifrovanju i drugim merama zaštite koje bi korisniku pružile mir. Takođe, početnoj implementaciji nedostaje mogućnost izuzetka za sprečavanje browsera da pravi „snimke ekrana“ određenih veb lokacija (dugme za ručno čuvanje odabrane stranice bi takođe bilo odlično).

„Save pages for offline reading“, ili nešto slično, zvuči mnogo manje alarmantno, ali je Microsoft odlučio da krene drugim putem. Možemo se samo nadati da će programeri isporučiti ovu zbunjujuću funkciju na Stable kanal u mnogo uglađenijem i prefinjenijem obliku.

Na sreću, prekidač je podrazumevano isključen i sada znate zašto Microsoft Edge Dev i Canary žele da snime ekran svega što gledate na mreži. Možete da omogućite ili onemogućite funkciju tako što ćete otići na Settings > Privacy and Services. Alternativno, koristite link edge://settings/privacy.

Pročitajte i:  Microsoft uklanja još jedan alat iz Control Panel-a Windowsa 11

Izvor: Neowin

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,