BIZIT plus

EDI standard u Srbiji

image

Udruženje informatičke delatnosti PKS i kompanija ”Eight Bit”organizovali su u Privrednoj komori Srbije poslovni i stručni skup o unapređenju poslovanja uz primenu Electronic Data Interchange. Predavači su govorili o tome dokle se stiglo sa neophodnim zakonskim promenama, kako bi se jedan digitalni dokument smatrao pravno validnim i šta je sve neophodno u praksi da bi se sa klasičnog, papirološkog vođenja finansijskih dokumenata, prešlo na elektronsko.

Jelena Jovanović, sekretar Udruženja informatičke delatnosti PKS, govorila je o smanjenju troškova primenom ovog načina elektronskog poslovanja, o ukidanju mogućnosti ljudske greške, bržoj obradi i pretragi dokumenata, kao i o uštedi za poštanske usluge. Na ovoj poslednjoj stavci, jedna velika srpska kompanija uštedela je 17 miliona dinara samo za jedan mesec. Jelena Jovanović je navela da se ovim savremenim načinom rada skraćuje vreme od narudžbine do isporuke, unapređuje se planiranje, štedi na papiru, dokumenta pravovremeno dolaze korisnicima, a u odnosu na konkurenciju povećavaju se i prednosti preduzeća na tržištu.

Skupu su prisustvovali predstavnici vodećih trgovinskih lanaca, kao što je ”Delta Maxi”, zatim domaći proizvođači poslovnog softvera i proizvođači i trgovci koji su uspešno integrisali EDI standard u svoj informacioni sistem. Dušan Dimitrijević, generalni menadžer firme ”Eight Bit”, detaljno je objasnio koje su prednosti novog standarda u trgovinskom poslovanju i kakve su pogodnosti u unapređenju poslovnih odnosa između kompanija. Na realnom primeru kompanije ”Polimark” Dimitrijević je prikazao koliko su zapravo jednostavni principi primene EDI standarda. ”Eight Bit” je Microsoft partner i EDI (Electronic Data Interchange) provajder na teritoriji Srbije i Hrvatske sa partnerskom firmom ”e-Integration” iz Nemačke. Poseduju dugogodišnje iskustvo u projektovanju, razvoju i implementaciji aplikacija u različitim oblastima poslovanja, kao i u prilagođavanju određenih modula postojećim informacionim sistemima.

Pročitajte i:  Neke Windows 11 nadogradnje instaliraće se bez restarta računara

Izvor: Privredna komora Srbije

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: