Top50 Glas publike

ITBO: Konsultanti za uspeh

ITBO je epitet lidera u oblasti upravljanja performansama, odnosno primene sistema za planiranje, poslovnu analizu i izveštavanje, stekao zahvaljujući spoju znanja, iskustva i posvećenosti. Njihovi projekti na polju implementacije Business Intelligence, Strategy Management i Business Planning alata  korisnicima stvaraju uslove da ostvare maksimalne poslovne rezultate.

02-shutterstock_109374125

Uvođenjem ERP‑a preduzeće otvara velike mogućnosti u pravcu efikasnijeg i kvalitetnijeg poslovanja. Efekti su jasno merljivi i ukoliko je organizacija spremna i sposobna da iskoristi sve što takav softver uobičajeno pruža, dobici će se pokazati u prilično kratkom roku. Na najvišim nivoima upravljanja, tamo gde se prate rezultati poslovanja i donose strateške odluke, uobičajeno je bilo mišljenje da će implementacijom i primenom ERP sistema, rukovodstvo obezbediti odgovore na sva relevantna poslovna pitanja. Međutim, koliko god da su  ERP sistemi moćni i obezbeđuju veliki broj operativnih informacija, u suštini su oni visokointegrisani transakcioni sistemi optimizovani pre svega za unos  poslovnih podataka.

Upravljanje performansama

Rukovodstvu kopmpanije je, u stvari, potrebno nešto drugo – savremen sistem za upravljanje performansama. Takav sistem se oslanja na podatke koji su prikupljeni kroz mnogobrojne transakcije zabeležene u ERP‑u, i pretvara ih u korisne informacije prilagođene poslovima analize ostvarenih rezultata i potrebama strateškog odlučivanja. Naslućujete da je upravljanje performansama veoma blisko poslovnom izveštavanju i poslovnoj analitici generalno, ali uz jedan dodatak – sve to se posmatra kroz prizmu definisanih ključnih indikatora rezultata i performansi samog preduzeća, a koji su u direktnoj vezi sa zadatim strateškim ciljevima.

Pročitajte i:  Back to basic, Dejan Kontić, Datalab SR | BIZIT2022

konsultantiVišedecenijska praksa pokazuje da je uvođenje sistema za upravljanje performansama posao za koji unutar preduzeća uglavnom ne postoje dovoljno raspoloživi resursi i da je najefikasnije na tim zadacima angažovati konsultante. Izbor tima stručnjaka je ovde veoma važan, jer se radi o ekspertizi najvišeg nivoa za koju je potrebno veliko znanje i iskustvo, ne samo u oblasti informacionih tehnologija, već i širokom spektru veština organizacije, strateškog upravljanja, finansija, kontrolinga… Potpuna posvećenost ovakvog tima eksperata i njihov proaktivan pristup implementaciji, formula je uspešne realizacije projekta, koji obezbeđuje da se efikasnost poslovnog odlučivanja, planiranja i upravljanja strategijom podigne na znatno viši nivo.

ITBO je upravo nastao sa željom osnivača da se stvori tim koji je spreman i sposoban da u potpunosti odgovori takvim zahtevima. Na jednom mestu je okupljena ekipa vrhunski obučenih specijalista različitih profila, sa bogatim iskustvom na projektima ove vrste, koja je specifična po tome, da je u mogućnosti da kompanijama, pored pružanja usluga poslovnog i finansijskog konsaltinga ujedno pruži i usluge  tehničke implementacije najsavremenijih rešenja poslovne inteligencije, upravljanja srategijom i performansama generalno.

Pročitajte i:  PC Press video: Od juniora do seniora – najmanje šest meseci, Petar Miljković, CEO GoPro

Izazovi implementacije

Posao implementacije sistema za upravljanje performansama podrazumeva definisanje novog ili usavršavanje postojećeg poslovnog modela, definisanje planova koji će biti osnova za merenje i praćenje rezultata i postavljanje jasnih kriterijuma, kao i definisanje metodologije za upravljanje performansama.

ID-100146195Konačni rezultat je jasna prezentacija ostvarenih rezultata i ključnih pokazatelja uspeha, koja je pregledna, lako razumljiva, konzistentna i nedvosmislena. Rukovodstvo kompanije stiče osnovu i okvir za donošenje strateških i operativnih odluka kojima će svoj poslovni model prilagoditi uslovima tržišta i kompanijskim ciljevima generalno.

Da bi se sve to postiglo, konsultantski tim ITBO‑a aktivno učestvuje u definisanju i pozicioniranju funkcija kontrolinga, analizi potreba rukovodstva i identifikaciji i sistematizaciji ključnih indikatora performansi. Tek kada se završi ovaj posao poslovnog konsaltinga, pristupa se tehničkom konsaltingu, odnosno analizi izvora podataka, implementaciji neophodnih softverskih alata, izradi izveštaja u skladu sa definisanim ključnim indikatorima performansi, izradi modela za samostalnu analizu i, na kraju, kreiranju ključnih dashboard‑a za rukovodstvo, gde se vizuelno i numerički, jednim pogledom, stiče uvid u rezultate poslovanja.

U vreme kada su budžeti za razvoj i modernizaciju poslovanja veoma ograničeni, a kako se radi o alatima koji su namenjeni najvišem rukovodstvu, kompanije praktično nemaju prava na grešku prilikom izbora konsultanta.

Pročitajte i:  PANTHEON Web Light – Back to basic

Za razliku od brojnih IT projekata u kojima se od konsultanta očekuje razvoj i / ili implementacija po unapred definisanoj tehničkoj specifikaciji, ovde je situacija sasvim drugačija.  Prezentacijom velike baze znanja i iskustava iz prakse, konsultanti pomažu korisnicima da lakše i brže prepoznaju, odnosno definišu svoje ključne indikatore performansi, kao i najefikasnije načine prezentovanja poslovnih rezultata rukovodstvu, primenom savremenih alata. Naravno, sve to uz puno poštovanje specifičnosti svakog preduzeća ponaosob.

Upravo zbog pristupa gde su znanje, iskustvo i posvećenost na prvom mestu, ITBO je u svoj portfelj upisao brojne internacionalne i regionalne projekte ovog tipa.

Visoku ekspertizu su prepoznali i svetski lideri u oblasti pružanja usluga poslovnog savetovanja i sistem integracije, gde za poslove razvoja i implementacije sistema za upravljanje performansama, u okviru svojih širih projekata angažuju upravo ITBO.

www.itbo.rs

Milan Bašić

(Objavljeno u časopisu PC#214)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,