Eksterni GPS risiveri

Svaki smartfon i tablet podržava A‑GPS, pa retko pomišljamo na eksterne GPS prijemnike. Ipak, QstarZ X818 i Garmin GLO su itekako zanimljivi za korisnike kojima je potrebna precizna navigacija.

PCPress.rs ImageQstarZ X818 je jedan od GPS risivera kod nas malo poznate Tajvanske firme koja proizvodi Bluetooth gadžete. Kućište je dopadljivo dizajnirano, nije mnogo veće od kutije šibica (oko 3×2×1 cm) i lako staje u svaki džep. Donja strana je gumirana tako da stoji stabilno i ne proklizava ni na jednoj podlozi. Tri LED indikatora, za stanje baterije, signala sa satelita i Bluetooth veze, odlično se vide kada zasvetle, a inače su potpuno pokrivena zatamnjenom plastikom kućišta.

Veza sa satelitima uspostavlja se brzo, pošto je reč o A‑GPS prijemniku koji koristi (i) signal mreža mobilne telefonije i na osnovu trougaone interpolacije utvrđuje svoju poziciju u odnosu na položaj predajnih antena. Unutar signala koji stiže od baznih stanica nalazi se i podatak o njihovim geografskim koordinatama, kao i pozicije satelita, tako da na osnovu toga procesor u smartfonu/tabletu izračunava tačnu poziciju..

QstarZ X818 nije smartfon, tako da poseduje mali procesor sa osnovnim funkcijama koje su potrebne u pomenutim izračunavanjima. Nakon utvrđivanja pozicije, ona se prosleđuje Bluetooth predajniku koji emituje informaciju u svim pravcima. QstarZ osvežava poziciju jednom u sekundi, što je standard i za sve integrisane A‑GPS module, ali i za GPS uređaje za putnu navigaciju. Imajući u vidu brzinu kretanja vozila, ali i samog navigacionog softvera (poput odličnog IGO8), to se pokazalo kao sasvim dovoljno. Postoji mogućnost i osvežavanja od 10 puta u sekundi, ali u tom slučaju QstarZ i uređaj moraju da komuniciraju preko USB kabla. Većina Android tableta ne može dvosmerno da razmenjuje podatke preko USB‑a, tako da je ova funkcija rezervisana za klasični laptop, a neophodan softver može da se preuzme sa sajta proizvođača. Ako se ipak odlučite za Bluetooth konekciju, puna baterija omogućiće vam najmanje 40 sati rada ovog odličnog eksternog BT GPS modula.

Garmin GLO je već nekoliko godina na tržištu. Prve serije imale su problem sa On/Off tasterom koji je bio prilično osetljiv na dodir, pa je umeo sam da se uključi u torbi i potroši energiju iz baterije ili da se zbog vibracija isključi tokom upotrebe. Primerak koji smo testirali nije imao tih problema, taster je prilično dobro utegnut i radio je besprekorno. GLO nema mogućnost izbora frekvencije osvežavanja pozicije, već je emituje deset puta u sekundi preko Bluetooth‑a.

PCPress.rs ImageZa razliku od QstarZ‑a, GLO ne komunicira s mobilnim mrežama, već je reč o čistom hardverskom GPS prijemniku. Umesto sa baznim stanicama, on komunicira na isti način sa satelitima, pa početno određivanje pozicije traje duže nego kod A‑GPS. Iz pomenutih razloga i sama GPS prijemna antena mora biti napajana energijom, a pojačavanje signala nakon prijema sa antene neće popraviti odnos signal‑šum. To je praktično nerešiv problem za GPS module unutar smartfon/tablet uređaja i otuda potreba za „asistentom“ (A‑GPS), ali GLO ima dovoljno prostora u kućištu pa je klasična RF antena moguća. Zbog toga GLO održava signal u situacijama kad nema GPRS‑a, a i sama pozicija određuje se preciznije (plus ili minus jedan metar). Osvežavanje sa učestanošću od 10 Hz, kao i hardverska antena, znatno opterećuju baterijske resurse, tako da GLO (koji koristi istu bateriju kao i QstarZ) ima autonomiju od osam sati.

Svoje izvanredne performanse GLO je pokazao na redovnom letu Beograd‑Cirih kada je sve vreme bio u vezi sa najmanje devet satelita, i to sa putničkog sedišta, pored ne tako velikog prozora. GLO može da komunicira sa četiri uređaja (teško da će vam ikada zatrebati više), s tim što se u narednom firmware‑u najavljuje podrška za čak 10 uređaja.

Oba risivera poseduju mini‑USB utikač preko koga mogu da se pune eksternim PowerBank‑om, a sama baterija ista je kao kod dobro poznatog modela Nokia BL‑5C i nabavlja se veoma lako, pa možete bez problema da je zamenite ako posustane u nezgodnom trenutku. Upotreba eksternih Bluetooth GPS modula znatno smanjuje potrošnju struje smartfon/tablet uređaja. Osim toga, nije više neophodno postavljati tablet blizu vetrobranskog stakla da bi se uhvatio signal sa satelita – tu postavite GPS modul, a tablet gde vam odgovara u automobilu/brodu/avionu. A‑GPS brže uspostavlja vezu sa satelitima, ali pošto je reč o posrednoj vezi preko GPRS mreže, preciznost je manja nego kod hardverskog GPS‑a koji je nezavisan od mreže. Van dometa mobilnih mreža A‑GPS znatno teže određuje poziciju, ali za takvu upotrebu nije ni predviđen.

Hardverski GPS ima „pravu“ antenu koja troši više struje, veći je i neupotrebljiv za ugradnju u smart uređaje, ali je sve vreme u vezi sa satelitima, pa je predviđen da radi u ekstremnim uslovima nepostojanja mobilnih mreža. Ovi GPS mališani nisu baš jeftini – QstarZ može da se nabavi za oko 60 evra, a Garmin GLO je skoro dvostruko skuplji, mada se mora reći da se za taj novac dobijaju adekvatan kvalitet i upotrebna vrednost.

www.qstarz.com

garmin.rs

Žarko Gojković

(Objavljeno u PC#241)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,