ASUS ROG Flow

Uklanjanje neželjenog softvera

Junkware Removal Tool je softver za efikasno otkrivanje i uklanjanje štetnog softvera, kao što su razni toolbar dodaci za Web browser‑e, reklamne komponente i drugi potencijino neželjeni programi. Junkware Remowal Tool (JRT) nudi kompanija Malwarebytes koja je poznata po odličnom istoimenom paketu za skeniranje i čišćenje računara. Malwarebytes je pre nekog vremena kupio JRT i originalnog autora programa uključio u svoj razvojni tim.

JRT je konzolni program, koji će pri startovanju otvoriti prozor sa komandnim okruženjem, da bi po potvrdi korisnika nastavio sa radom. Ne postoje nikakve dodatne mogućnosti podešavanja – JRT će automatski proveriti sistem i ukloniti opasnosti koje pronađe. Provera uključuje aktivne procese, programe koji se aktiviraju kod podizanja računara, zadatke koji se aktiviraju u određeno vreme, sistemske servise, ključne fajlove, podešavanje Web browser‑a i ikone za startovanje programa.

Zavisno od računara i količine podataka, skeniranje sistema može potrajati nekoliko minuta. Po završetku rada biće prikazana tekstualna datoteka sa izveštajem o sumnjivim podacima i fajlovima koji su eventualno pronađeni i obrisani. Na početku rada, JRT automatski kreira rezervnu kopiju stanja sistema (restore point), pa se u slučaju problema može koristiti Windows opcija System Restore da bi se sistem vratio u prethodno stanje.

Iako rad u konzolnom režimu i nemogućnost podešavanja mogu predstavljati manu za neke korisnike, Junkware Remowal Tool je pouzdan i efikasan alat koji može biti korisna dopuna kompletnijim programima za zaštitu računara. JRT je besplatan program i može se preuzeti s www.malwarebytes.com/junkwareremovaltool/. JRT se distribuira u vidu izvršnog programa, bez posebne procedure za instalaciju. Ovaj alat je pogodan za uključivanje na prenosni disk odakle se može startovati po potrebi.

Uređuje Jovan Bulajić

(Objavljeno u PC#242)

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: ,