Uklanjanje neželjenog softvera

Junkware Removal Tool je softver za efikasno otkrivanje i uklanjanje štetnog softvera, kao što su razni toolbar dodaci za Web browser‑e, reklamne komponente i drugi potencijino neželjeni programi. Junkware Remowal Tool (JRT) nudi kompanija Malwarebytes koja je poznata po odličnom istoimenom paketu za skeniranje i čišćenje računara. Malwarebytes je pre nekog vremena kupio JRT i originalnog autora programa uključio u svoj razvojni tim.

PCPress.rs ImageJRT je konzolni program, koji će pri startovanju otvoriti prozor sa komandnim okruženjem, da bi po potvrdi korisnika nastavio sa radom. Ne postoje nikakve dodatne mogućnosti podešavanja – JRT će automatski proveriti sistem i ukloniti opasnosti koje pronađe. Provera uključuje aktivne procese, programe koji se aktiviraju kod podizanja računara, zadatke koji se aktiviraju u određeno vreme, sistemske servise, ključne fajlove, podešavanje Web browser‑a i ikone za startovanje programa.

Zavisno od računara i količine podataka, skeniranje sistema može potrajati nekoliko minuta. Po završetku rada biće prikazana tekstualna datoteka sa izveštajem o sumnjivim podacima i fajlovima koji su eventualno pronađeni i obrisani. Na početku rada, JRT automatski kreira rezervnu kopiju stanja sistema (restore point), pa se u slučaju problema može koristiti Windows opcija System Restore da bi se sistem vratio u prethodno stanje.

Iako rad u konzolnom režimu i nemogućnost podešavanja mogu predstavljati manu za neke korisnike, Junkware Remowal Tool je pouzdan i efikasan alat koji može biti korisna dopuna kompletnijim programima za zaštitu računara. JRT je besplatan program i može se preuzeti s www.malwarebytes.com/junkwareremovaltool/. JRT se distribuira u vidu izvršnog programa, bez posebne procedure za instalaciju. Ovaj alat je pogodan za uključivanje na prenosni disk odakle se može startovati po potrebi.

Uređuje Jovan Bulajić

(Objavljeno u PC#242)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,