PC Press Studio

Električne ovce

Šta radite kad ne možete da zaspite? Brojite ovce, ili preslušate novi album Coldplay-a… Šta, još ste budni? Potražite rešenje u svetu novih tehnologija.

Zeo Sleep Manager: proverite kuda vaše misli noću lutaju
Zeo Sleep Manager: proverite kuda vaše misli noću lutaju

Preuzmite kontrolu: sasvim je moguće da niste ni svesni nedostatka sna. Ništa zato, tu je Zeo Sleep  Manager Pro (www.myzeo.com/sleep/) koji se povezuje sa vašim iPhone ili Android telefonom i, pomoću trake koju morate da držite na glavi tokom noći, beleži vašu moždanu aktivnost. Kad se probudite, Zeo aplikacija kreira detaljan izveštaj o dužini i kvalitetu vašeg sna, izračunava vaš ZQ skor, a dobijate i personalizovani savet kako da ga poboljšate. I sve to za 99 USD. Opet, ako pristanete da platite 99 USD za ovo, onda ni vaš IQ skor nije teško izračunati.

Sleep Infuser (www.sleepinfuser.com) se isporučuje sa setom zvučnika koji emituju umirujuće zvuke mora, voza i padanja kiše preko zvučne podloge, uz kompleksan algoritam za generisanje pulsirajućih tonova koji vam pomažu da prirodno utonete u san.

Uređaj ima četiri programa, u zavisnosti od toga da li želite dubok san ili samo kratku dremku, a može se nabaviti po ceni od 349 USD. Da ste isprobali ovaj uređaj, primetili biste da on najviše podseća na pokvareni radio.

Sleep Infuser – moderni uspavljivač ili samo
Sleep Infuser – moderni uspavljivač ili samo

Ako vam je 349 USD mnogo, spustite sa Interneta neku aplikaciju za beli šum, recimo www.simplynoise.com. Nezavisno od toga da li ga generiše kompjuter, TV ili usisivač, beli šum provereno deluje na bebe, a dramatično poboljšava kvalitet sna i kod bebinih roditelja. Lokalni eksperimenti su pokazali da najkvalitetniji beli šum generišu televizijski emiteri sa nacionalnom frekvencijom, ali to je neka druga priča.

Možda ćete tokom eksperimentisanja sa raznim umirujućim zvukovima shvatiti da vam nedostaje odgovarajuća vizuelna komponenta. To jest, da televizor i laptop možda i nisu vaši saveznici u trenucima kad želite da zaspite. U svakom slučaju, treba da nabavite GTS 1000 Glo To Sleep (www.sound‑oasis.com/gts‑1000/), masku koja vam pomaže da isključite mozak. U unutrašnjem delu maske, na panelima za oči, pojavljuju se plave linije na crnoj pozadini koje postepeno blede. Ideja je u tome da gledate u ove linije sve dok potpuno ne izblede, dok za to vreme vaša pinealna žlezda, stimulisana tamnom pozadinom, ne počne da luči melatonin – hormon sna.

Ovaj genijalni proizvod, kojem proričem sjajnu budućnost na interkontinentalnim letovima, prodaje se za samo 30 američkih dolara. Sa druge strane, flaša vinjaka košta upola manje, a vaša pinealna žlezda – poznatija kao „treće oko“ ili „mesto u kom prebiva duša“ – već će se nekako prilagoditi.

GTS 1000 Glo To Sleep: pomaže vam da „isključite mozak“
GTS 1000 Glo To Sleep: pomaže vam da „isključite mozak“

Alternativno, naručite sa Amazon‑a Nightwave Sleep Assistant (www.nightwave.com) – blaga plava svetlost koju emituje ovaj uređaj pomaže vam da usporite disanje, opustite se i utonete u san. Uređaj se posle nekog vremena (kog?) isključi, a vi spavate do jutra. Ili barem tako kažu u promo‑filmu. Ako vas je naziv Sleep Asistent asocirao na nešto drugo, i očekujete nekog pomoćnika ili pomoćnicu koji će vam pomoći da zaspite, onda to niste gledali u promo‑filmu, već možda u nekom drugom filmu sličnog naziva…

Jelena Rupnik

(Objavljeno u časopisu PC#200)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

2 thoughts on “Električne ovce

Comments are closed.