Električni automobili i brza zamena baterija

Punjenje baterija za električne automobile će jednog dana postati stvar prošlosti, ali je brzina punjenja i dalje važna stvar. Jedna kompanija već navikava korisnike na to da baterije nisu njihovo vlasništvo, budući da je napravila stanice u kojima se ove menjaju za manje od pet minuta.

PCPress.rs Image

Nova stanica za zamenu baterija je delo kompanije Ample i prava je mala revolucija. Automobil je spreman da se vrati na put za manje od pet minuta, a dovoljno je da vlasnik vozilo parkira unutar stanice, poveže se preko posebne aplikacije i sačeka dok se baterija ne zameni. Kad mu zada komandu, sistem podiže automobil tako da se lakše dolazi do baterije, a kad se proces završi vozilo se spušta na prvobitni nivo.

Punjenje baterija je sve brže, ali se izgleda ide prema rešenjima u okviru kojih vlasnik vozila nije i vlasnik baterije. To trenutno predstavlja popriličan izazov, budući da su logistički procesi složeni. Pored toga ova se tehnologija takmiči i sa stanicama za punjenje koje su sve brže, pa ostaje da se vidi koliko će vlasnici električnih vozila imati poverenja u sistem koji jednu bateriju menja za drugu – punu.

Pročitajte i:  Električni automobili prelaze 600 milja

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: