Električni automobili: Strah od prazne baterije

Anksiozni smo zbog svega i svačega, pa i zbog novih stvari. Tako se na primer priča o anksioznosti od prazne baterije kod vlasnika električnih automobila, a stručnjaci sada postavljaju pitanje da li su novi akumulatori dovoljno jaki da ukinu ovaj strah.

PCPress.rs Image

Električna vozila su sve popularnija, a nude brojne prednosti u odnosu na tradicionalne automobile. Bolja su za životnu sredinu, ne prave buku. Ali tu su i neke mane – baterija se potroši, a stanica za punjenje još uvek nema na svakom koraku. Infrastruktura se tek razvija, bar u naprednijim zemljama, što kod nekih vozača stvara anksioznost.

Strah od prazne baterije je strah da će se vozilo zaustaviti pre nego što se stigne na odredište i da vlasnik neće moći da ga napuni. Dok tradicionalni automobili mogu da se dopune na skoro svakom auto putu, s električnim je malo teže (ako otvorite mapu možete da vidite da ih u Beogradu nema baš mnogo).

Električni automobili se razlikuju kada je domet u pitanju, a potrošnja zavisi i od terena, brzine i težine vozila. Mnogi se ne razumeju u ove faktore, pa nisu u stanju da predvide koliko će baterija potrajati (mada obično znaju prosek).

Pročitajte i:  Tesla: Kad se auto puni solarnom energijom

Kako se domet povećava, tako anksioznost slabi. Kod novijih modela sada ide i do oko 322 kilometara po jednom punjenju. To znači da je sve u redu na kraćim putovanjima ili kada se vozi samo po gradu – mnogi EV vlasnici vozila pune jednom nedeljno (ako automobile koriste za obavljanje poslova po naselju u kojem žive).

Kada su duža putovanja u pitanju strah će se umanjiti kada de poveća broj stanica za punjenje. Vozačima se do tada preporučuje da automobile pune kod kuće, da detaljno planiraju putovanja, koriste aplikacije za stanice za punjenje (ako ih ima), da voze sporije, koriste „regenerativno kočenje“ (motor koristi energiju koja se stvara prilikom kočenja da dopuni bateriju), da u vozilo pakuju manje stvari ili da izaberu neki od hibridnih modela.

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *