Elektro: Kako su izgledali roboti 1939. godine

Roboti su postali sastavni deo modernog života, te se sada već kupuju i kao igračke, služe kao pomoć u kući, a neki su svoje mesto pronašli i na malim ekranima.

PCPress.rs Image

Nekada su roboti bili samo stvar mašte i daleke budućnosti, te su oni koji su mogli da se vide daleke 1939. godine uglavnom bili ljudi u kostimima, čija je jedina funkcija bila da zabave publiku. Jedan od retkih koji su bili više od toga bio je Elektrorobot od preko dva metra koji je voleo cigarete. Tako je brzo postao prva mehanička slavna ličnost, a mnogo pre C-3PO-a i Wall-ja, budući da je mogao i da govori, te brzo postao zvezda Svetskog sajma koji je održan 1939. godine.

Elektro je sebe opisivao kao „pametnog momka,“ sa „mozgom koji brzo funkcioniše,“ a koji se zapravo sastojao od 48 električnih kola koja su funkcionisala kao telefonske centrale iz tog vremena. Robot je mogao i da hoda, doduše prilično sporo, ali se ipak kretao, pomera usta i okreće glavu, što je bio ogroman napredak za to doba.

Pročitajte i:  Robot koji oblači odeću

Ipak, Elektro je brzo nakon Svetskog sajma prepušten zaboravu, te je još neko kratko vreme bio atrakcija u jednom zabavnom parku u Kaliforniji, da bi potom  nestao. Mnogi bi i zaboravili da je ikada postojao da pre nekoliko godina nije vraćen u život da bi još jednom postao atrakcija. Naime, još 2012. godine je ponovo sastavljen, da bi svoje mesto pronašao u Mansfield memorijalnom muzeju, gde je opisan kao „najstariji očuvani američki robot na svetu.“

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,