Pametni telefoni i tableti dobijaju ljudske odlike

Da li ste ikada poželeli da telefon može da vas pipne kada imate obaveštenje, sam dopuzi do vas ili vas dodirne? Ne? Šteta. Istraživači u Francuskoj razvili su dodatak, kao što je robot-ranac o kom smo pisali pre mesec dana, u obliku prsta za telefone i tablete koji mogu raditi sve te stvari i još mnogo toga. Nazvan MobiLimb, sastoji se od pet servo motora, Arduino mikrokontrolera i senzora, a može da uradi i brojne uznemirujuće stvari koje su dolaze pravo iz noćnih mora.

PCPress.rs Image

„U duhu onoga što nazivamo human augmentation, koja ima za cilj prevazilaženje ograničenja ljudskog tela korišćenjem robotskih uređaja, naš pristup ima za cilj prevazilaženje ograničenja mobilnih uređaja (statičnost, pasivnost i nepokretnost) korišćenjem robotskog uda“, piše na svom sajtu Marc Teyssier, jedan od istraživača koji stoji iza MobiLimb-a. Uprkos bizarnom izgledu, MobiLimb zapravo ima prilično korisnih mogućnosti.

Ako zanemarimo jeziv izgled i činjenicu da gedžet veoma podseća na Ruku iz serijala o porodici Adams, MobiLimb se može koristiti kao podrška telefonu kada gledate video, kontrolišete podešavanja telefona i pruža dodatni način za hvatanje vašeg uređaja. Ali sa druge, ekstra jezive strane može da vam miluje ruku dok držite telefon ili da bude prerušen da izgleda kao ljudski prst, ili možda čak da umesto vas okrene broj telefona koji želite baš kao Ruka iz porodice Adams.

Pročitajte i:  Kompanija LG strateški investira u robotiku

via GIPHY

Iako postoje neke jasne prednosti korišćenja MobiLimb-a, ako ne volite bizarne gedžete, zbog ovog uznemirujućeg, autonomnog prsta ćete verovatno poželeti da nikad ne dodirnete svoj telefon ponovo.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,