Elektronska koža signalizira drugima zdravstveno stanje nosioca

Elektronska koža, pored otkrivanja zdravstvenih problema u bliskoj budućnosti, mogla bi da ima još jednu funkciju javnog prikazivanja prikupljenih podataka. Istraživači sa Univerziteta u Tokiju razvili su e-kožu koja može da meri vitalne znake kao što su otkucaji srca i prikazuje ih u realnom vremenu na ovoj displej e-koži. Koncept se sastoji od specijalnog materijala koji omogućava da vaša koža diše (nanomesh) sa elektrodama i elastičnim žicama sa nizom mikro LE dioda koje mogu da daju osnovne prikaze savijajući se i prilagođavajući se vašem telu.

PCPress.rs Image

Na taj način, drugi će odmah znati ako zatreba pomoć, i to samo pogledom na ruku nosioca (ili na bilo kom drugom delu tela gde senzor radi) kako bi dobili ideju o tome šta nije u redu. Senzor se može upariti sa pametnim telefonom i preneti sve prikupljene informacije na oblak. Pre ovoga su postojali rastegljivi displeji, ali su se obično raspadali brzo nakon izlaganja vazduhu i uobičajenom istezanju i izvrtanju ljudske kože. Sam senzor traje oko nedelju dana, i izgrađen je po principu konvencionalnih strujnih kola, koje bi trebalo da smanje cenu.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Nova generacija zdravstvenih gadžeta

Ovo nije samo teoretski, i kompanija Dai Nippon Printing se nada da će ovu e-kožu uvrstiti u ponudu u naredne 3 godine tako što će je učiniti pouzdanijom, povećati proizvodnju i poboljšati pokrivenost velikih površina. Elektronska koža bi mogla da bude posebno korisna za pacijente sa kućnom negom, i umesto da nose veće uređaje koji zahtevaju pomnu kontrolu, pacijenti bi na ovaj način signalizirali svoj zdravstveni status članovima porodice koji bi mogli da odreaguju na vreme.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,