Elon Musk je dobro poznata ličnost u Kini

Kineski građani izrazili su svoje nezadovoljstvo na online platformama protiv svemirskih ambicija milijardera Elon-a Musk-a, nakon što se Kina požalila da je njena svemirska stanica bila primorana da preduzme mere izbegavanja kako bi izbegla sudar sa satelitima koje je lansirala Musk-ova kompanija Starlink.

PCPress.rs Image

Sateliti iz Starlink Internet Services odeljenja Musk-ove aerokosmičke kompanije SpaceX, imali su dva „bliska susreta” sa kineskom svemirskom stanicom 1. jula i 21. oktobra, navodi se u dokumentu koji je Kina podnela ranije ovog meseca svemirskoj agenciji UN.

„Iz bezbednosnih razloga, Kineska svemirska stanica je sprovela preventivnu kontrolu izbegavanja sudara“, navodi Kina u dokumentu objavljenom na sajtu Kancelarije Ujedinjenih nacija za svemirska pitanja.

Kompanija SpaceX nije odmah odgovorila na objavljena dokumenta.

U jednom postu na kineskoj platformi Weibo nalik Twitter-u, jedan korisnik je rekao da su Starlink-ovi sateliti „samo gomila svemirskog smeća“, dok ih je drugi opisao kao „američko oružje za svemirsko ratovanje“.

Rizik od sudara u svemiru

Sa skoro 30.000 satelita koji kruže oko planete, naučnici su pozvali vlade da razmenjuju podatke kako bi smanjili rizik od katastrofalnih sudara u svemiru.

Pročitajte i:  Elon Musk postavlja Starlink uslugu u Iranu nakon ograničenja Interneta širom zemlje

Samo SpaceX je rasporedio skoro 1.900 satelita da opslužuje svoju Starlink-ovu širokopojasnu mrežu, a planira ih još mnogo više.

„Rizici Starlink-a se postepeno razotkrivaju, cela ljudska rasa će platiti za svoje poslovne aktivnosti“, napisao je jedan korisnik na Weibo-u.

Američka svemirska agencija NASA bila je prinuđena da naglo prekine svoje misije krajem novembra, navodeći rizike koje predstavlja svemirski otpad. Musk je takođe rekao da su neka satelitska lansiranja Starlink-a prilagođena kako bi se smanjila mogućnost sudara.

Kina je počela da gradi svemirsku stanicu u aprilu lansiranjem Tianhe, najvećeg od njena tri modula. Očekuje se da će stanica biti završena do kraja 2022. godine nakon četiri misije sa posadom.

Musk je postao dobro poznata ličnost u Kini, iako je Teslin posao sa električnim vozilima pod sve većim nadzorom regulatora, posebno nakon što se kupac popeo na Teslin automobil na sajmu automobila u Šangaju u aprilu protestujući protiv lošeg korisničkog servisa.

Izvor: Gadgets360

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,