Elon Musk osnovao sopstvenu AI kompaniju

Elon Musk izgleda da ima velike planove kada je AI upitanju. To možemo da zaključimo po činjenici da je osnovao novu kompaniju, X.AI Corp, koja će se baviti razvojem veštačke inteligencije. Kompanija je registrovana u Nevadi.

PCPress.rs Image

Ovo nije prvi put da se Musk bavi AI projektima. On je bio jedan od osnivača OpenAI-ja, ali je tu kompaniju napustio pre desetak godina. Interesantno je da je nedavno, nakon ogromne popularnosti ChatGPT-a poslednjih meseci, napisao otvoreno pismo u kome je zahtevao od tehnoloških lidera kompanije da na šest meseci pauziraju ovog razvoj AI-a, jer je smatrao da ChatGPT „politički pristrasan“.

To je i jedan od razloga zašto je odlučio da otvori sopstvenu AI kompaniju – naveo je da želi da kreira AI modele koji će se zasnivati na istinitim činjenicama. Za sada još uvek nije jasno kakvi su njegovi planovi sa X.AI korporacijom. Ono što se zna je da je tokom marta zaposlio dva bivša DeepMind istraživača, a jedan od njih je naučnik Igor Babubchkin, za kog se pretpostavlja da će biti vođa novog projekta. Takođe, navodi se da je Musk nedavno kupio 10.000 GPU-ova za razvoj AI modela, za jedan od Twitter-ovih data centara. Pominje se i da je već razgovarao sa Tesla i SpaceX investitorima, u vezi ulaganja u novu kompaniju.

Pročitajte i:  BIZIT Plus Seminar: Dostizanje novih visina u procesu prodaje sa AI

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,