Računari i Galaksija

Enciklopedija Britanika ukida štampano izdanje

 

PCPress.rs ImagePosle dvesta četrdeset četiri godina, Enciklopedija Britanika ukida štampana izdanja i usredsređuje se samo na digitalna. „Naša tradicija nije da štampano, već da ljudimo pružamo saznanja“, izjavio je tim povodom Horhe Kauz, predsednik Britanike. Britanika štampa svoju enciklopediju od 1768. Izdanje iz 2010. je poslednje koje je štampano. Ostalo je oko četiri hiljade primeraka tog izdanja dostupno za kupovinu.

Odluka da ukine štampana izdanje je prekretnica u digitalnoj eri. Poslednjih nekoliko godina je štampano izdanje donosilo manje od jedan odsto prihoda Britanike. Količina materijala koji je kompanija stavila onlajn nadmašuje štampana izdanja. A i cena je pristupačnija kad je reč o digitalnim izdanjima. Osnovna godišnja pretplata iznosi sedamnaest dolara godišnje, odnosno dolar i devedeset devet mesečno, dok štampani komplet košta hiljadu i četiri stotine dolara. Pored toga, u današnje vreme komplet od trideset dve knjige deluje nedovoljno. Pored toga, štampani materijal brzo postaje zastareo.

Kompanija nudi onlajn izdanje svoje enciklopedije već dvadeset godina. Najveći deo prihoda dolazi od onlajn proizvoda i mobilnih aplikacija. Značajno je spomenuti da se sto miliona studenata služi onlajn izdanjima i da sajt godišnje ima čak petsto osamdeset miliona poseta. Kauz je istakao da svakog meseca na pretraživačima ima između milijardu i milijardu i po upita za koje Britanika ima savršen odgovor. Kako bi povećala svest o svojoj onlajn ponudi, Britanika će ponuditi jednonedeljni besplatni pristup enciklopediji počevši od srede.

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,