BIZIT plus

Epic i Match Group ponovo optužuju Google

Kompanije tvrde da je Google platio programerima da spreče konkurenciju u Play prodavnici.

PCPress.rs Image

Kršenje antimonopolskih pravila

Epic Games i Match Group proširuju svoje tužbe protiv Google-a i uključuju dodatne optužbe protiv kompanije. U zahtevu podnetom federalnom sudu Kalifornije, dve kompanije optužile su Google da plaća programere koji mogu da kreiraju konkurentske prodavnice Google Play prodavnici.

Kompanije ukazuju na sporazume kao što je Project Hug. Inicijativa, kasnije nazvana „Program brzine aplikacija i igara“. Takva strategija kasnije je dovela do toga da je Google potrošio milione dolara da zadrži neke od najpopularnijih programera za Android u Play prodavnici.

„Neki od ovih ugovora su imali za cilj da spreče programere da pokrenu konkurentske prodavnice aplikacija“, navodi se u tužbi. Takođe, dodaje se da je Google prekršio Sherman-ov zakon.

Sherman-ov zakon odnosi se na zakonodavstvo koje je američki Kongres doneo za suzbijanje monopolističkih tendencija koje su smanjile konkurenciju.

Google navodi da će se suprotstaviti predlogu. „Epic i Match dodaju još netačnih tvrdnji svojim neuspelim tužbama. Radujemo se što ćemo sve to ispraviti na sudu“, rekao je portparol Google-a.

„Program na kojem Epic i Match zasnivaju svoje tvrdnje jednostavno pruža podsticaj programerima da daju pogodnosti i pristup korisnicima Google Play-a kada objave novi ili ažurirani sadržaj.

Pročitajte i:  Google Search chatbot: Nova era pretraživanja interneta

To ne sprečava programere da kreiraju konkurentske prodavnice aplikacija, kako oni navode“. „Zapravo, program je dokaz da se Google Play pošteno takmiči sa brojnim rivalima za programere, koji imaju veliki broj izbora za operativne sisteme i prodavnice aplikacija.“

Epic i Match su ranije ove godine postigli privremene sporazume sa Google-om. Kompanije su tako osigurale da njihove aplikacije ostanu u Play prodavnici dok rešavaju svoj sudski spor.

U protivtužbi koju je Google podneo u junu, kompanija je optužila Match da pokušava da plati „apsolutno ništa“ za pristup Play prodavnici. Prošle godine, 36 država je pokrenulo antimonopolsku tužbu zbog naknada za Google-ovu play prodavnicu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: