Ericsson connected print – dodirom do informacija

Pre dvadesetak godina počeli smo da učimo kako jednostavnim klikom na link možemo da otvorimo novi svet informacija, proširimo svoja znanja, pronađemo video igru ili muziku. Ericsson u svojim istraživanjima Umreženog društva ide korak dalje – otvara mogućnost surfovanja u realnom svetu koristeći dodir i naše telo kao medium za prenos. Time se otvaraju nove mogućnost mobilnog interneta i clouda u svetu u kojem će sve imati konekciju, kažu  iz ove kompanije.

Informacije se prenose putem dodira, kroz naše telo.
Informacije se prenose putem dodira, kroz naše telo.

Connected print je Ericssonov koncept, koji pokazuje kako sa različitih predmeta, putem odštampanih senzora, možemo dobiti informacije i koristeći ljudsko telo, kao provodnik, prebaciti ih na pametne telefone ili tablete.

Signali koji prolaze kroz telo nose informacije do uređaja, poput štampača, zvučnika ili ekrana prenoseći muziku, slike i drugi sadržaj. U ovom slučaju, Connected print koncept omogućava da samo dodirom dobijemo informacije sa papira ili neke druge površine koja na sebi poseduje odštampanu elektroniku.

Na radnom doručku za medije u Beogradu, kompanija Ericsson predstavila je primenu ove tehnologije u nekoliko različitih situacija. Štampana elektronika na pakovanjima prehrambenih proizvoda omogućava korisniku da sazna informacije poput sadržaja hrane, koliko je sveža i na koji način je napravljena. Takođe, ovaj koncept primenljiv je i u štampanim medijima ili u knjigama. Samo jednim dodirom moguće je dobiti dodatni sadržaj poput videa, koji prati novinski članak, ili videti komentare drugih čitatelja na određenu vest koju ste pročitali u dnevnim novinama. Isto tako, Connected print primenljiv je i u drugim industrijama, poput transportne, gde je moguće pratiti stanje pošiljke i saznati kako je vaš paket stigao do vas, odnosno kako je sa njim postupano.

Pročitajte i:  Prvi Neuralink implant u čovekovom mozgu

“U Ericssonu ovu tehnologiju razvijamo kao deo kreativnog pristupa povezivanja ljudi i uređaja u okviru naše vizije  realizacije Umreženog društva. Danas smo ovde prikazali proof of concept – kako naše telo može biti deo komunikacione mreže i prenositi informacije sa predmeta oko nas i dati novu dimenziju mobilnoj komunikaciji i umrežavanju svega oko nas. Primena može biti mnogostruka: u transportu, medicini, svakodnevnoj interakciji sa predmetima u našem okruženju“, istakla je Milena Matić, menadžerka kompanije Ericsson za marketing, strategiju i komunikaciju.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,