BIZIT plus

Ericsson i Apple okončavaju pravni spor u vezi sa patentima

Ericsson i Apple na pragu dogovora.

PCPress.rs Image

Ericsson je u petak saopštio da je sklopio globalni ugovor o licenci za petente sa Apple, čime je okončan spor oko plaćanja tantijema za korišćenje 5G bežičnih patenata u iPhone uređajima. Švedski proizvođač telekomunikacione opreme rekao je da je višegodišnji ugovor uključivao globalne unakrsne licence za patentirane standarde tehnologije i dao određena druga patentna prava.

„Nagodba završava sve tekuće pravne sporove u vezi sa patentima između strana“, navodi se u saopštenju. Dogovor dolazi nakon što je Ericsson u januaru podneo drugu grupu tužbi za kršenje patenata protiv američkog proizvođača iPhone.

Obe kompanije su već tužile jedna drugu u SAD-u nakon propalih pregovora oko obnavljanja sedmogodišnjeg ugovora o licenciranju telekomunikacionih patenata koji je prvi put potpisan 2015. godine. Ericsson je podneo prvu tužbu u oktobru 2021. godine, tvrdeći da Apple pokušava da nepropisano smanji stope tantijema. Proizvođač iPhone je potom podneo tužbu u decembru 2021. godine protiv švedske kompanije da koristi „taktiku jake ruke“ za obnavljanje patenata.

Pročitajte i:  Sledeće ažuriranje iOS-a će otežati upad u vaš iPhone 

Kako bilo obe kompanije su na kraju rešile da nastave saradnju. Ericsson je u petak izašao sa prognozama prihda od licenciranja od 5,5 milijardi do 5 milijardi švedskih kruna. Takva prognoza je više nego zadovoljavajuća.

Izvor: indiaexpress.com

Facebook komentari: