BIZIT plus

Ericsson očekuje sve veću upotrebu 5G tehnologije

Švedski proizvođač telekomunikacione opreme Ericsson, očekuje sve veće povećanje globalnog broja 5G mobilnih pretplatnika. Očekuje se da će broj premašiti milijardu korisnika u 2022. godini, uz pomoć sve većeg korišćenja 5G tehnologije u Kini i Severnoj Americi.

PCPress.rs Image

Sve više ljudi koristi 5G tehnologiju

Slabija globalna ekonomija i neizvesnosti izazvane ratom u Ukrajini smanjile su procenu za 2022.godinu za oko 100 miliona korisnika, saopštila je kompanija. Ericsson koji se takmiči sa kineskim Huawei-jem i finskom Nokia-om, vodeći je dobavljač mobilne opreme, uključujući i 5G tehnologiju.

Broj 5G korisnika uvećao se za 70 miliona tokom prvog kvartala na oko 620 miliona. Što se tiče 4G mreže broj korisnika je veći za 70 miliona i iznosi oko 4,9 milijardi. Mreže pete generacije nude mnogo veće brzine od prethodnih generacija, obećavajući povezivanje uređaja na inovativnije načine. Procenjuje se da će broj 5G korisnika dostići 4,4 milijarde do 2027.godine.

Očekuje se da će povećanje 4G korisnika ove godine dostići vrhunac a zatim opasti kako pretplatnici sve više prelaze na korišćenje 5G mreža, navodi se u izveštaju. Ericsson je predviđao da će broj 4G korisnika dostići maksimum prošle godine.

Ako ukupan broj 5G korisnika ove godine dostigne jednu milijardu, to će predstavljati kraće vreme za otprilike dve godine, koliko je bilo potrebno 4G tehnologiji da dostigne ukupan broj korisnika od jedne milijarde. Otprilike 10 godina nakon lansiranja 4G tehnologija je imala oko milijardu pretplatnika.

Pritisak operatera da cene pete generacije mobilnih uređaja budu niže pomogao je prihvatanju 5G tehnologije, rekao je Peter Jonsson u izveštaju. „Kina je 2021.godine dobila oko 270 miliona korisnika u poređenju sa Severnom Amerikom, koja je dobila oko 65 miliona.

Očekuje se da će Indija, koja je u procesu prodaje 5G spektra, dodatno povećati broj pretplatnika u toku ove godine. „Očekujemo oko 30 miliona novih 5G korisnika u Indiji 2022.godine i oko 50 miliona 2023. godine“, rekao je Jonsson.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: