Ericsson je napravio prvi 5G poziv na pametni telefon

Ericsson je objavio da je napravio prvi 3GPP 5G New Radio (5G NR) millimetre-wave (mmWave) over-the-air poziv preko pametnog telefona. Mobilni uređaj koji je u pitanju je kreirala kompanija Qualcomm.

PCPress.rs Image

Poziv je načinjen u Ericsson-ovoj Krista labaratoriji u Švedskoj, korišćenjem 39 GHz mmWave spektra i Ericsson-ovog komercijalnog 56 NR Air 5331 radija. Mobilni uređaj koji je iskorišćen za ovaj test je pokretao Qualcomm Snapdragon X50 5G modem i RF podsistemom. Prema kompanijinim najavama, ovakva ispitivanja će otvoriti put za komercijanlo lansiranje 5G NR infrastrukture, pametnih telefona i mobilnih uređaja. „ Ova rana ispitivanja i prekretnice će omogućiti globanim operaterima i OEM-ovima da sprovedu testove na terenu korišćenjem  spopstvene mreže i uređaja“, rekli su iz Ericssona.

Ericsson je najavio dodavanja tri nova proizvoda u njihov 5G hardverski i softverski portfelj, uključujući rešenje koje će obezbediti interoperabilnost između 4G i 5G spektara, rešenje za transport mmWave signala, kao i radio access network (RAN) rešenje. Ericsson-ov Specrum Sharing softver će podržavati 4G i 5G istovremeno, kada se koristi bilo koji Ericsson Radio System koji datira od 2015. godine naovamo. Ovo će omogućiti servisima za komunikaciju da omoguće 5G pokrivenost širom zemlje, sa mnogo fleksibilnijom strategijom migracije spektra. RAN Compute portfolio će omogućiti lakšu distribuciju RAN fukcija. Novi Ran Compute baseband-ovi omogućavaju provajderima da distribuiraju RAN funkcije cetralno, dok dva nova RAN Compute Radio procesora omogućavaju RAN funciju sa unapređenim sposobnostima transfera i obezbeđivanjem ultra niske latencije, čime se smanjuje faktor fizičke udaljenosti.

Pročitajte i:  Ericsson je stabilizovao prodaju

Navedena 5G rešenja će biti formalno predstavljena u drugoj polovini 2019. godine i pratiće Ericsson-ovo predstavljanje kompletnog komercijalnog 5G softverskog seta u februaru. Ericsson je obezbedio 370 miliona dolara u decembru za podršku 5G i IoT (Internet of Things ) razvoju i istraživanjima.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari: