PC Press Studio

Ericsson: Oboren 3G rekord

PCPress.rs ImageEricsson nastavlja da razvija HSPA mobilne mreže i u tom smislu je nedavno demonstrirao najnoviju mobilnu širokopojasnu tehnologiju – HSPA Evolution koja ostvaruje brzine do  42 Mb/s. Demonstracija je obavljena u Švedskoj, u bliziki Stokholma. To je bio prvi put da je takva brzina postignuta na komercionalno dostupnim proizvodima. Do sada su korisnici bili u mogućnosti da se, u najboljem slučaju, sretnu sa brzinom mreže od 28 Mb/s.

Ulf Evaldson, potpredsednik i šef radio grupe proizvoda u kompaniji Ericsson rekao je tim povodom: “Naša istraživanja su pokazala da su potrošači željni većih brzina i da se opredeljuju za operatore koji mogu da ponude najbolje performanse po pristupačnim cenama. Naša HSPA tehnologija za brzinu prenosa od 42 Mb/s sada je dostupna za primenu.“

Veće brzine pružaju korsinicima pravi osećaj “trenutnog pristupa”. Nova dual carrier tehnologija može da se implementira samo nadogradnjom softvera i udvostručava brzinu za korisnike svuda u okviru jedne ćelije mobilne mreže, čak i za one koji su na granicama ćelije, gde su performanse generalno niže. Ovo će povećati kapacitet i operatori će moći da isporuče više gigabajta po baznoj stanici i smanjujući pri tom troškove krajnjih korisnika prilikom eksploatacije mobilne širokopojasnie mreže.

Pročitajte i:  DIDS 2024 - Budućnost je… sada!

Komercionalno dostupni hardver i softver bili su korišćeni sa prvim komercijalnim kompletom čipova za dual carrier tehnologiju od 42 Mb u sekundi. Prosečna brzina preuzimanaja tokom demonstracije korisnicima iznosila je fantastičnih 41,5 Mb u sekundi. Brzina od 42 Mb u sekundi je najviša moguća koju postiže mrežni link za preuzimanje. Stvarne brzine preuzimanja za korisnike su manje i mogu da variraju u zavisnosti od zagušenja, udaljenosti od bazne stanice, lokalnih uslova, hardvera, softvera kao i od drugih faktora.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,