ERP 2024

Ericsson postigao tri svetska rekorda u oblasti HSPA tehnologije

  • Svetski rekord: multi-carrier HSPA tehnologija uz brzinu od 168 Mbps downlinka i 24 Mbps uplinka
  • HSPA tehnologija evoluirala i sada oprema svetske operatore koji se suočavaju sa sve većim zahtevima mobilnog broadband-a
  • Ericsson će demonstrirati ovu HSPA tehnologiju u svojoj hali na GSMA svetskom kongresu mobilnih tehnologija, koji se održava u Barseloni od 14. do 17. februara

mwc_ericssonHSPA tehnologija je danas evoluirala za tri koraka. Ericsson je u Štokholmu zabeležio tri noviteta u oblasti HSPA tehnologije po prvi put u svetu.

  1. Prva demonstracija pokazala je HSPA tehnologiju sa više nosilaca brzine 168 Mbps downlinka i 24 Mbps uplinka koristeći prototip uređaja i opreme za komercijalnu mrežu. Ovo je svetski rekord za najveću HSPA brzinu koja je postignuta na opremi za komercijalnu upotrebu, što će Ericsson demonstrirati i na GSMA svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni.
  2. HSPA tehnologije sa dva nosioca brzine 84 Mbps je takođe doživela svoju svetsku premijeru u komercijalnoj upotrebi. Uz pomoć dva nosioca od 5 MHz u vezi sa istim korisnikom dostignuta je vršna brzina od 84 Mbps, udvostručujući maksimalnu brzinu koja je do danas bila u upotrebi u najbržim komercijalnim HSPA mrežama.
  3. Treći svetski rekord je demonstracija HSPA tehnologije sa jednim nosiocem brzine 42 Mbps uz upotrebu end-to-end komercijalne proizvode. Ovom novom tehnologijom moguće je postići brzinu od 42 Mbps na jednom WCDMA nosiocu od 5 MHz koristeći multiple input multiple output (MIMO) tehnologiju. U poređenju sa HSPA tehnologijom sa dva nosioca brzine 42 Mbps koja je trenutno u upotrebi (a koju je Ericsson prvi u svetu implementirao krajem 2009. godine), operatori će od sada biti mnogo efikasniji sa svojim dragocenim frekvencijskim spektrom.
Pročitajte i:  Microsoft Edge dobija AI opciju za prevođenje videa u realnom vremenu

Ulf Ewaldsson, potpredsednik Ericssona: "Ova tri postignuća su poslednji noviteti koje smo dodali na listu svetskih premijera u oblasti HSPA tehnologije, dokazujući našu lidersku tehnološku poziciju. Operatori žele da svojim korisnicima ponude najbrži servis i kapacitet mreže zasnovan na HSPA tehnologiji neophodan da ispuni sve veće zahteve za mobilnim broadband servisima na svim uređajima. Mi radimo na evoluciji HSPA tehnologije dugi niz godina i drago nam je da vidimo sve veću podršku mnogih kompanija koje usvajaju najnovije tehnologije. Evo RAN Ericsson proizvod objedinjuje EDGE, HSPA i LTE tehnologije u jednu snažnu ponudu koja je vodeća u relevantnim industrijama. Potencijal HSPA tehnologije je sve veći i 3GPP standard je već sada okrenut ka bržim HSPA tehnologijama."

Prva komercijalna HSPA mreža sa jednim nosiocem brzine 42 Mbps i HSPA sa dva nosioca brzine 84 Mbps mogu se očekivati tokom 2011. godine, a kasnije i brže.

Navedene brzine su vršne. Realne brzine downloada koje korisnici ostvaruju su manje i mogu varirati u zavisnosti od zagušenja, udaljenosti od bazne stanice, lokalnih uslova, hardvera, softvera i drugih faktora.

Pročitajte i:  Kako sakriti AI rezultate u Google pretrazi pomoću dva metoda za Microsoft Edge i Google Chrome

Ericsson

Facebook komentari: